Terug naar het overzicht

Tekeningen en prenten

In de depots van Historisch Centrum Overijssel liggen onder andere twee collecties oude tekeningen en prenten. Over een van die twee gaat dit bericht. Sommige prenten zijn honderden jaren oud. De prentencollectie van het voormalig Provinciaal Rijksarchief staat sinds kort online op archieven.nl en op onze eigen website.

De collectie, met toegangsnummer 0264, is een tijd geleden gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. De prenten zijn één voor één beschreven. Bij de beschrijving is een digitale afgeleide geplaatst die iedereen kan downloaden. Het gaat om ongeveer 200 tekeningen en prenten vanaf de zeventiende tot en met begin twintigste eeuw. Bij sommige beschrijvingen staat geen afbeelding, omdat het HCO geen auteursrechten heeft, of niet bekend is bij wie de rechten liggen.

Vroeger werd er naar hartenlust gedrukt en getekend. Er was een levendige handel in prenten. De prent was het enige beeldmedium dat de mensen hadden. Honderden prenten kwamen van de drukpers. Wanneer een nieuw procedé zijn intrede deed, pasten de meeste drukkers die gelijk toe om maar bij de tijd te blijven. Er werd ingespeeld op trends om maar zoveel mogelijk klanten te binden. De concurrentie was hard en het auteursrecht moest nog uitgevonden worden. Uiteraard werden er ook afbeeldingen getekend door een tekenaar of een amateur. Zulke afbeeldingen zijn uiteraard unieker.

Er zijn allemaal redenen op te noemen waarom er een prent of tekening vervaardigd werd, en waarom mensen een prent aankochten. Ongetwijfeld verdween een prent -eenmaal verbleekt en verkleurd- wel eens in de vuilnisbak maar de handel in antiquariaten bleef.

Het is erg zinvol en heel belangrijk om oude prenten en tekeningen goed te bewaren. Ze leveren een schat aan informatie op over lang vervlogen tijden, omdat ze vertellen hoe de omgeving er vroeger uit heeft gezien. Dit kan handig zijn bij historisch onderzoek, voor handelaren of voor iemand die gedownload en wel een mooi plaatje aan de muur wil.