Huizenonderzoek

Voor onderzoek naar de bouwomgeving en geografische geschiedenis van jouw huis, straat of wijk, kun je bij Historisch Centrum Overijssel kaarten, kadastrale informatie en bouwdossiers van de gemeente Zwolle en Deventer vinden. Start hier je huizenonderzoek of vraag een bouwdossier aan.

Na genealogie is huizenonderzoek de meest populaire vorm van archiefonderzoek. Het is niet eenvoudig een algemene handleiding voor huizenonderzoek te maken, omdat de bronnen voor dit type onderzoek per gemeente en per woonplaats verschillen. Als bezoeker kun je gebruikmaken van een voorbeeldonderzoek (in dit geval van een adres uit Deventer) om inzicht te krijgen in de manier waarop je met behulp van onze bronnen aan de slag kunt.

Ben je op zoek naar een bouwdossier in Zwolle, Zwollerkerspel of Deventer? Zoek dan direct in de bouwdossiers via onze online bouwdossier-loket of bekijk eerst de uitleg-pagina.

Welke bronnen kan ik gebruiken voor huizenonderzoek?
Klap de onderwerpen onderaan de pagina open voor meer informatie en lees de bijlagen, met daarin de volgende aandachtspunten:

  • Voorbeeldonderzoek huizenonderzoek na 1832, waarin vanaf de start van het kadaster in 1832 de bewonings- en eigendomsgeschiedenis van een pand in de binnenstad van Deventer stap voor stap wordt uitgezocht;
  • Voorbeeldonderzoek huizenonderzoek vóór 1832, waarin in de periode vóór de kadastrale administratie de bewonings- en eigendomsgeschiedenis van een pand in de binnenstad van Deventer stap voor stap wordt uitgezocht;
  • De zoekwijzer met uitleg over hoe te zoeken in de kadastrale administratie (na 1832);
  • Een overzicht van alle aanwezige kadasterkaarten bij HCO Stadsarchief Deventer, gesorteerd op sectie en jaartal;
  • De zoekwijzer met uitleg over hoe te zoeken in historische kaarten;
  • En de Zoekwijzer Indexen Deventer, waarin vanaf bladzijde 33 (hoofdstuk 13) alle aanwezige bronnen voor huizenonderzoek bij HCO Stadsarchief Deventer besproken worden.

Kadaster en de Kadaster Archiefviewer

HisGis

Hofhorige Erven in Twente (via HisGis)

Beeldbank RCE

Leenregister / Leenrepertorium

Bronnen HCO Stadsarchief Deventer

Handige links