Bouwdossiers

Sinds de Woningwet van 1901 geven alle Nederlandse gemeenten verplicht een bouwvergunning af bij bouw, verbouw of herbouw. Vanaf dat moment zijn alle bouwvergunningen bewaard gebleven. Wij bewaren de bouwdossiers van de gemeenten Zwolle, Zwollerkerspel en Deventer. De bouwdossiers in Deventer gaan verder terug dan de Woningwet, de oudste bouwtekeningen dateren van 1853. In Zwolle en Zwollerkerspel zijn vóór 1900 wel vergunningen bewaard gebleven maar die bevatten doorgaans geen tekeningen.

Bij Historisch Centrum Overijssel vindt u in de bouwdossiers informatie over verleende bouwvergunningen en aanwezige bouwtekeningen voor adressen in de gemeenten Zwolle, Zwollerkerspel en Deventer. Bouwdossiers bevatten over het algemeen situatietekeningen, de vergunningaanvraag, de beschikking en soms het bestek. Constructiegegevens zijn pas bewaard gebleven vanaf 1986. Dossiers met rioolaansluitingen zijn helaas niet bewaard gebleven. Voor constructietekeningen van adressen in Deventer kunt u een inzageverzoek mailen naar vergunningen@deventer.nl.

De studiezaalmedewerkers kunnen u geen bouwtechnische en juridische adviezen geven. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente Zwolle of de afdeling Publiekszaken Vergunningen van de gemeente Deventer.

Let op: het is niet mogelijk om telefonisch of per mail kopieën van bouwvergunningen of -tekeningen te bestellen, omdat wij dan niet kunnen garanderen dat het om de juiste stukken gaat.

Voor een kort overzicht met uitleg voor het aanvragen van bouwdossiers per periode en plaats, zie de bijlage Bouwdossier aanvragen.

Bouwdossiers gemeente Deventer

Bouwdossiers van de voormalige gemeenten Bathmen en Diepenveen (alle perioden)
Deze bouwdossiers zijn digitaal beschikbaar, voor alle gedigitaliseerde bouwdossiers van deze voormalige gemeenten kunt u terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer: telefoonnummer 14 0570 of 0570-693911 of stuur een mail naar vergunningen@deventer.nl.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode ná 1990
Deze bouwdossiers zijn digitaal beschikbaar, voor deze bouwdossiers (en constructietekeningen) uit de periode ná 1990 kunt u eveneens terecht bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente Deventer: telefoonnummer 14 0570 of 0570-693911 of stuur een mail naar vergunningen@deventer.nl.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode 1930-1990 (toegang 1406)
Deze bouwdossiers zijn deels digitaal en deels fysiek beschikbaar op onze studiezaal in Deventer; u kunt zoeken op adres via de button “Bouwdossiers Deventer” op de homepage van deze website. Zo kunt u direct nagaan welke bouwdossiers er zijn van uw adres. U kunt een zoekterm invoeren waarmee u zoekt in alle velden, of u kunt uitgebreid zoeken op plaats, straat, huisnummer, kadastraal nummer en/of periode. Aan het “paperclip” symbool bij de beschrijving is te zien of er scans beschikbaar zijn of niet.

Zoektip: zoek in het algemene zoekveld met straatnaam en huisnummer tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld “Engestraat 2”. Dit zorgt ervoor dat er op de combinatie van de straatnaam en huisnummer wordt gezocht, en niet op alles waar ‘Engestraat’ en ‘2’ in voorkomt.

Let op: niet alle gegevens zijn systematisch aanwezig. Let er ook op dat de resultaten niet op huisnummer zijn gesorteerd. U kunt het beste alle resultaten langslopen. Ook gebeurt het vaak dat uw huisnummer in een groter blok valt. Als u bijvoorbeeld Reggestraat 20 zoekt, kan het zijn dat u de bouwvergunning voor Reggestraat 2 t/m 20 nodig heeft.

Een deel van de bouwdossiers uit deze periode is gescand, maar de digitale bestanden (scans) zijn vanwege geldende auteursrechten op de bouwtekeningen niet online raadpleegbaar. Als er een bouwdossier aanwezig is van het adres dat u zoekt, dan kunt u de scans wel raadplegen op één van de computers op onze studiezaal. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neemt u zelf een USB-stick mee, dan kunt u de digitale bestanden die u nodig heeft gratis downloaden en meenemen.

De bouwdossiers uit deze periode die nog niet digitaal beschikbaar zijn, kunt u aanvragen met het aanvraagknopje bij de beschrijving. Het fysieke dossier wordt dan voor u opgehaald uit de depots. Hiervoor heeft u een gratis bezoekerspas nodig, dat u ter plekke kunt aanvragen op de studiezaal op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

Bouwdossiers van de gemeente Deventer uit de periode 1853-1928 (toegang 1405)
Alle bouwtekeningen uit deze periode zijn digitaal beschikbaar op onze studiezaal in Deventer. U kunt deze scans digitaal raadplegen op één van de computers op onze studiezaal. U kunt zoeken op adres via de button “Bouwdossiers Deventer” op onze homepage. Neemt u zelf een USB-stick mee, dan kunt u de digitale bestanden die u nodig heeft gratis downloaden en meenemen.

De bouwdossiers uit deze periode zijn digitaal beschikbaar vanaf 1904. Deze kunt u ook digitaal raadplegen op één van de computers op de studiezaal in Deventer.

Wilt u Bouwdossiers uit de periode vóór 1904 inzien?
Deze dossiers zijn beperkt bewaard gebleven en nog niet digitaal beschikbaar. Voor meer informatie stelt u uw vraag via het contactformulier of aan de studiezaalbalie.

Bouwdossiers gemeente Zwolle

Bouwdossiers van de gemeente Zwolle uit de periode ná 1980
Deze bouwdossiers zijn digitaal beschikbaar: voor alle gedigitaliseerde bouwdossiers van de gemeente Zwolle uit de periode na 1980 kunt u terecht bij de afdeling vergunningen van de gemeente Zwolle: telefoonnummer 14038.

Bouwdossiers van de gemeente Zwolle uit de periode 1950-1979 (toegang 0635)
Deze bouwdossiers zijn digitaal beschikbaar op onze studiezaal in Zwolle; alle bouwdossiers uit deze periode zijn gescand, maar de digitale bestanden zijn vanwege geldende auteursrechten en AVG-wetgeving niet online raadpleegbaar. U zoekt op adres via de button “Bouwdossiers Zwolle” op de homepage van deze website. Als er een bouwvergunning aanwezig is van het adres dat u zoekt, dan kunt u die raadplegen op één van de computers op onze studiezaal. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Neemt u zelf een USB-stick mee, dan kunt u de digitale bestanden die u nodig heeft gratis downloaden en meenemen.

Zoektip: zoek in het algemene zoekveld met straatnaam en huisnummer tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld “Kerkstraat 2”. Dit zorgt ervoor dat er op de combinatie van de straatnaam en huisnummer wordt gezocht, en niet op alles waar ‘Kerkstraat’ en ‘2’ in voorkomt.

Let op: niet alle gegevens zijn systematisch aanwezig. Let er ook op dat de resultaten niet op huisnummer zijn gesorteerd. U kunt het beste alle resultaten langslopen. Ook gebeurt het vaak dat uw huisnummer in een groter blok valt. Als u bijvoorbeeld Kerkstraat 20 zoekt, kan het zijn dat u de bouwvergunning voor Kerkstraat 2 t/m 20 nodig heeft.

Bouwdossiers van de gemeente Zwolle uit de periode 1901-1950 (toegang 0638)
Deze bouwdossiers zijn nog niet digitaal beschikbaar. Ze worden in origineel ter inzage gegeven op de studiezaal in Zwolle. U zoekt op adres via de button “Bouwdossiers Zwolle” op de homepage van deze website. Als u een dossier heeft gevonden van het adres dat u zoekt, dan kunt u dat direct reserveren voor inzage op de studiezaal, door te klikken op het aanvraag-icoontje (rechtsboven in beeld bij de beschrijving van de bouwvergunning). Ook kunt u naar onze studiezaal komen en daar de stukken aanvragen. Daarvoor heeft u de volgende gegevens nodig:
– adres;
– toegangsnummer;
– inventarisnummer.

Bouwdossiers van de gemeente Zwolle uit de periode vóór 1901
Deze bouwdossiers zijn nog niet digitaal beschikbaar. Voor de periode tot 1900 bevinden de bouwvergunningen zich in de correspondentie van het gemeentebestuur Zwolle (toegang 0701), maar vaak bevatten die geen tekeningen en ontbreekt ook het juiste adres. Heeft u hier vragen over, neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

Bouwdossiers gemeente Zwollerkerspel

Bouwdossiers van de gemeente Zwollerkerspel uit de periode 1901-1967 (toegang 0801.2 / 0801.3)
Deze bouwdossiers zijn nog niet digitaal beschikbaar. Ze worden in origineel ter inzage gegeven op de studiezaal in Zwolle. U zoekt op adres via de button “Bouwdossiers Zwolle” op de homepage. Als u een dossier heeft gevonden van het adres dat u zoekt, dan kunt u dat direct reserveren voor inzage op de studiezaal, door te klikken op het aanvraag-icoontje (rechtsboven in beeld bij de beschrijving van de bouwvergunning). Ook kunt u naar onze studiezaal komen en daar de stukken aanvragen. Daarvoor heeft u de volgende gegevens nodig:
– adres;
– toegangsnummer;
– inventarisnummer.

Let op: u heeft een bezoekerspas nodig om de dossiers op de studiezaal in te zien. Deze kunt u gratis op de studiezaal aanvragen op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.

Hoe vind ik bouwtekeningen / bouwdossiers?

Hoe vraag ik reproducties van bouwdossiers en bouwtekeningen aan?