Terug naar het overzicht

Mooie vondst in de kringloop

Heel af en toe wordt in een kringloopwinkel een mooie vondst gedaan. Deze keer was het raak bij collega Roland. In een vitrinekast lag een stapel fotokaarten met zogenaamde stereoscoop opnamen.

Stereoscoop is een vroege versie van 3D. Stereoscoop opnamen konden op meerdere manieren gemaakt worden: door een camera met twee lenzen die vlak naast elkaar stonden maar ook door twee opnamen vlak achter elkaar te maken met een kleine verschuiving van de camera. In beide gevallen worden twee beelden gemaakt die net even van elkaar afwijken maar met een speciale viewer over elkaar heen vallen. In latere jaren kon met een apparaat als een Viewmaster hetzelfde effect bereikt worden. Vaak werd dit als speelgoed gezien maar het komt dus voort uit een fotografisch proces.

Terug naar de stapel fotokaarten. Op het eerste gezicht leken het allemaal plaatjes uit het buitenland die per serie verkocht werden. Maar achter de stapel stonden vier fotokaarten apart, een beetje verscholen opgesteld. Op één daarvan was, heel klein op de achtergrond, overduidelijk de Sassenpoort in Zwolle te zien. Bij nadere bestudering bleken deze vier kaarten allemaal opnamen uit Zwolle te bevatten: van de stad gezien vanaf het Zwartewater met in de verte de torens van de inmiddels verdwenen Michaëlskerk en de Peperbus en van een huis aan de Ter Pelkwijkstraat.

Al met al een mooie aanwinst voor de collectie, met name vanwege de zeldzaamheid van stereoscoop afdrukken!

Stereoscoop opnamen, nieuwe aanwinst, collectie Historisch Centrum Overijssel