Projecten
Historisch Centrum Overijssel participeert in diverse provinciebrede en landelijke projecten. Hieronder vindt u een overzicht van websites en projecten waaraan wij deelnemen.
75 jaar vrijheid in Overijssel
In het voorjaar van 2020 herdenkt en viert Overijssel 75 jaar vrijheid! Historisch Centrum Overijssel heeft een stevige inhoudelijke inbreng bij dit programma. Tijdens het WO2 Café in vijftien bibliotheken in de provincie zijn in april 2019 honderden verhalen en voorwerpen ingebracht door de inwoners van Overijssel. Naar aanleiding van deze rijke oogst zijn historici van de IJsselacademie onderzoek gaan doen naar de manier waarop de oorlog nog altijd in onze provincie doorwerkt. Zij verzamelen 25 verhalen in een boek, dat in maart 2020 zal verschijnen.
De verzamelde documentatie en verhalen dienen als basis voor diverse publieksuitingen. RTV Oost bewerkt 17 verhalen tot een minidocumentaire, die centraal staat tijdens de Vrijheidstour in april 2020. Ook krijgen de verhalen een plek in het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, waar wij helpen om een meer persoonlijk en regionaal perspectief op de oorlog te realiseren. Het verhaal over de vermoorde verzetsstrijder Derk Jan te Rietstap, hartverscheurend gedocumenteerd in het dagboek van zijn weduwe, wordt bewerkt tot een tijdelijke tentoonstelling. Daarnaast dienen de verhalen als inspiratiebron voor het project Freedom Challenge in het voortgezet onderwijs en de Freedom Songs, die een viertal Overijsselse bands voor de Vrijheidstour schrijven.
Ook heeft het HCO een educatief programma ontwikkeld voor het primair onderwijs: Expeditie Vrijheid. Met hulp van een tiental partnerscholen zijn zes thematische lessen gemaakt, waarbij de oorlog in de eigen woonomgeving van de kinderen centraal staat. De animo voor Expeditie Vrijheid is overweldigend!
Er lopen nog veel meer projecten rond 75 jaar vrijheid: de eigen oorlogscollectie wordt ontsloten en gedigitaliseerd, wij organiseren het landelijke project WO2 in 100 foto’s in Overijssel, we adviseren het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats bij de inrichting van hun nieuwbouw en we zorgen voor inspiratie voor Bevrijdingsfeesten in verzorgingstehuizen.
Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar in goede samenwerking met partners zoals RTV Oost, Stentor, Tubantia en Overijssel Viert Vrijheid. Meer informatie over alle activiteiten rond 75 jaar vrijheid in Overijssel? Bekijk www.overijsselviertvrijheid.nl
MijnStadMijnDorp
Geschiedenis is een levend element in onze samenleving. Het bepaalt mede onze identiteit en biedt inspiratie voor de toekomst. Historisch Centrum Overijssel vindt het belangrijk dat de geschiedenis van Overijssel herkenbaar en toegankelijk is voor alle mensen, zowel in Overijssel als daarbuiten. Naast Historisch Centrum Overijssel spelen historische verenigingen, archiefinstellingen en andere (particuliere) beheerders van mooie collecties in Overijssel een belangrijke rol in de zorg voor het behoud en de presentatie van het cultureel erfgoed van Overijssel.
Online platform
Om al deze kennis en bronnen te bundelen en te delen is in 2008 het project MijnStadMijnDorp gestart. In 2010 is de website gelanceerd, sindsdien zijn verschillende professionele en niet-professionele instellingen betrokken bij de ontwikkeling van MijnStadMijnDorp.
Het platform MijnStadMijnDorp bestaat uit de website MijnStadMijnDorp.nl, het collectiebeheersysteem OpenAtlantis (Deventit), het Historisch Tijdschrift Overijssel en het deelnemersnetwerk. Organisaties, maar ook particulieren met een interessante collectie, krijgen binnen MijnStadMijnDorp de mogelijkheid om hun digitale collecties te beheren in OpenAtlantis. Het gebruik van het collectiebeheerssysteem is voor non-professionele organisaties en particulieren gratis.
Doe ook mee!
Iedereen kan meedoen. Of u nou namens een vereniging, instelling of als particulier mooie verhalen of beeldmateriaal heeft, schroom niet en plaats het op MijnStadMijnDorp. Met elkaar maken we MijnStadMijnDorp tot een succes!
Kijk rond op www.mijnstadmijndorp.nl en blader door interessante verhalen en foto’s. Meer informatie of aanvullende vragen? Neem gerust contact op via info@mijnstadmijndorp.nl
Educatie
Ons lesmateriaal is tegenwoordig te vinden op de website www.MijnStadMijnDorp.nl
Hieronder vindt u een opsomming van ons lesmateriaal. Als u doorklikt, vindt u op de pagina’s meer informatie en een downloadlink van het lesmateriaal:
Oorlog in Blik
Oorlog in Blik is een initiatief van het programma Erfgoed van de Oorlog van het ministerie van VWS en wordt uitgevoerd in opdracht van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies). Doel van Oorlog in Blik is een zo volledig mogelijk overzicht bieden van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950). het NIOD werkt voor dit project samen met vele erfgoedinstellingen en particulieren uit heel Nederland.
WieWasWie
WieWasWie is een website voor stamboomonderzoek en is gemaakt in opdracht van een aantal erfgoedinstellingen in Nederland. WieWasWie wil genealogie en historisch persoonsonderzoek voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Hiervoor wordt één plek geboden waar betrouwbare historische bronnen gevonden kunnen worden. Vanaf 2 juli 2012 is het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) aangesteld als exploitant van WieWasWie.
Het Geheugen van Nederland
Het Geheugen van Nederland is een beeldbank waar u online onderdelen uit de collecties van musea, archieven en bibliotheken uit het hele land kunt bekijken. De coördinatie van Het Geheugen van Nederland is in handen van de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB zorgt ervoor dat alle digitale materialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld. De diverse deelprojecten zijn uitgevoerd door de participerende erfgoedinstellingen. Beeldmateriaal van Historisch Centrum Overijssel is te vinden in de volgende deelcollecties:
HisGis
HisGis is een website die een historisch geografisch informatiesysteem biedt, gebaseerd op het gedigitaliseerde oudste Kadaster (van 1832). Daarop sluiten chronologische en thematische kaartlagen aan die op diverse manieren met elkaar te combineren zijn. HisGis is opgezet per gewest en beslaat momenteel (januari 2016) Fryslân, Groningen, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Limburg en de gemeenten Amsterdam, Antwerpen, Rotterdam en Loon op Zand. Het wil op den duur heel Nederland omvatten. De projectorganisatie berust bij de Fryske Akademy, die hierin samenwerkt met diverse erfgoedinstellingen.
WIEISWIEinOverijssel
WIEISWIEinOverijssel is een website waarop u talloze biografieën vindt van personen die van betekenis zijn geweest voor of in de provincie Overijssel. Dit project is in 2004 gestart in een samenwerkingsverband van het Historisch Centrum Overijssel met Athenaeumbibliotheek Deventer en de Rijnbrinkgroep (de voormalige Overijsselse Bibliotheek Dienst), onder auspiciën van het Directie Overleg Bibliotheken Overijssel (DOBO). In 2011-2012 kon met steun van de provincie Overijssel en het Prins Bernhard Cultuurfonds het aantal biografieën flink worden uitgebreid.
Charterbank
In 2019 lanceerde het Huygens ING de Digitale Charterbank Nederland (DCN). Deze website ontsluit meer dan 170.000 Middeleeuwse charters (oorkonden) die in Nederlandse archieven worden bewaard. Ook HCO heeft zijn charters laten opnemen in de DCN. Nu kan iedereen online op één plek eenvoudig de vele charters doorzoeken. Voor de bestudering van de Middeleeuwse geschiedenis zijn charters van groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken en rechtshandelingen. Daarmee vormen charters een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak, maar ook voor genealogisch onderzoek zijn zij onmisbaar. Open de Digitale Charterbank Nederland >