Terug naar het overzicht

Herdenk en vier 75 jaar vrijheid

In het voorjaar van 2020 herdenkt en viert Overijssel 75 jaar vrijheid! Historisch Centrum Overijssel heeft een stevige inhoudelijke inbreng bij dit programma. Tijdens het WO2 Café in vijftien bibliotheken in de provincie zijn in april 2019 honderden verhalen en voorwerpen ingebracht door de inwoners van Overijssel. Naar aanleiding van deze rijke oogst zijn historici van de IJsselacademie onderzoek gaan doen naar de manier waarop de oorlog nog altijd in onze provincie doorwerkt. Zij verzamelen 25 verhalen in een boek, dat in maart 2020 zal verschijnen.

De verzamelde documentatie en verhalen dienen als basis voor diverse publieksuitingen. RTV Oost bewerkt 17 verhalen tot een minidocumentaire, die centraal staat tijdens de Vrijheidstour in april 2020. Ook krijgen de verhalen een plek in het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal, waar wij helpen om een meer persoonlijk en regionaal perspectief op de oorlog te realiseren. Het verhaal over de vermoorde verzetsstrijder Derk Jan te Rietstap, hartverscheurend gedocumenteerd in het dagboek van zijn weduwe, wordt bewerkt tot een tijdelijke tentoonstelling. Daarnaast dienen de verhalen als inspiratiebron voor het project Freedom Challenge in het voortgezet onderwijs en de Freedom Songs, die een viertal Overijsselse bands voor de Vrijheidstour schrijven.

Ook heeft het HCO een educatief programma ontwikkeld voor het primair onderwijs: Expeditie Vrijheid. Met hulp van een tiental partnerscholen zijn zes thematische lessen gemaakt, waarbij de oorlog in de eigen woonomgeving van de kinderen centraal staat. De animo voor Expeditie Vrijheid is overweldigend!

Er lopen nog veel meer projecten rond 75 jaar vrijheid: de eigen oorlogscollectie wordt ontsloten en gedigitaliseerd, wij organiseren het landelijke project WO2 Overijssel in 50 foto’s, we adviseren het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats bij de inrichting van hun nieuwbouw en we zorgen voor inspiratie voor Bevrijdingsfeesten in verzorgingstehuizen.

Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar in goede samenwerking met partners zoals RTV Oost, Stentor, Tubantia en Overijssel Viert Vrijheid. Meer informatie over alle activiteiten rond 75 jaar vrijheid in Overijssel? Bekijk www.overijsselviertvrijheid.nl