Terug naar het overzicht

Digitalisering historische statenresoluties

Op 15 januari is het eerste deel van de resoluties van de Staten van Overijssel opgehaald door het bedrijf GMS. De originele stukken zijn op dit moment tijdelijk niet ter inzage beschikbaar op de studiezaal. GMS gaat aan de slag met de digitalisering van deze statenresoluties, wat uiteindelijk zal resulteren in ongeveer 240.000 tot 300.000 scans.

In 2028 bestaat de provincie Overijssel 500 jaar en dat wordt ongetwijfeld uitgebreid gevierd. De basis van de viering van dit jubileum wordt gevormd door de kennis van de geschiedenis van de provincie. Eén van de belangrijkste historische bronnen over Overijssel is op dit moment niet voldoende toegankelijk. Het betreft de besluiten van het provinciaal bestuur uit de periode 1528-1813, de zogeheten statenresoluties.

De statenresoluties bieden een zeldzaam inzicht in het functioneren van de samenleving, want bij het provinciebestuur kwamen vanuit de bevolking duizenden verzoekschriften binnen. Inzicht in het handelen van de overheden van Overijssel draagt goed bij aan de kennis van de geschiedenis van Overijssel. Deze bron willen we dan ook toegankelijk maken voor onderzoekers en gebruikers van over de hele wereld.

Het gaat in totaal om 60 meter aan archief. De digitalisering zal resulteren in ongeveer 240.000 tot 300.000 scans.

De digitalisering zal in twee delen worden opgepakt. Het eerste deel van de statenresoluties wordt op dit moment gedigitaliseerd, de originele stukken kunnen dan ook tijdelijk niet worden aangevraagd op de studiezaal. Het tweede deel van de statenresoluties wordt naar verwachting in de lente opgehaald om gedigitaliseerd te worden.

Houd onze website in de gaten voor meer nieuws over de digitalisering van de statenresoluties.