Digitaliseren en registratie van museale objecten

Het ‘digitaliseren’ van museale objecten heeft vaak wat meer voeten in de aarde dan het digitaliseren van foto- of archiefmateriaal. Om deze objecten goed in beeld te brengen, dien je met een aantal aspecten rekening te houden. Fotograaf Joop van Putten heeft voor Historisch Centrum Overijssel een handige handleiding op papier gezet over (3d)objectfotografie.

Standaarden voor beschrijven
Voor het beschrijven van museale collecties gelden weer andere standaarden dan voor beeldmateriaal. In Nederland en op veel andere plekken ter wereld wordt Spectrum als standaard gebruikt voor het beschrijven van museale collecties. In het Invulboek Objecten van Meemoo lees je meer over de beschrijvingsregels van museale objecten en welke velden in te voeren.

In de meeste collectieregistratiesystemen wordt binnen de museale module Spectrum als standaard gebruikt. Op de landelijke website van de museumconsulenten is meer informatie te lezen over het beschrijven en nummeren van museale objecten.

Collectieregistratiesysteem
Ben je nog zoekende naar een geschikt collectieregistratiesysteem? Een overzicht van alle leveranciers is te vinden op de website van het Erfgoedhuis Zuid Holland. Ook is er een handige keuzehulp beschikbaar, met daarin enkele vragen die je kunt stellen als je in gesprek gaat met leveranciers.

Vragen
Heb je nog vragen over de collectieregistratie van museale objecten? Neem dan contact op met HCO via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl