Terug naar het overzicht

Deventer in de 18de eeuw #2

In deze periode van voornamelijk thuiswerken en binnen zitten had ook kunsthistorica Eva Kleeman wat tijd over en meldde zij zich aan voor het crowdsourceproject rond de Deventer Stadsresoluties. Vanuit een fascinatie voor deze (nog) niet ontsloten archiefstukken schrijft zij een serie korte verhalen op haar Facebookpagina. In deze stukjes combineert zij de verhalen die ze tegenkomt in de Stadsresoluties met beelden of objecten uit andere collecties. Deze verhalen willen wij ook de niet-Facebookgangers niet laten ontgaan en mogen wij van Eva daarom delen op onze website.

11 september 1725
Vies en smerig is het achter de Waag! Er wordt kennelijk sinds enige tijd “allerhande soort van vuiligheid tot walgens ende afgrijzens toe agter de Wage ende elders […] uitgeworpen ende onder anderen ingewanden en drek van Beesten”. Het is slachtafval van de markt. Het stadsbestuur wordt verzocht hier “kragtig en spoedig” tegen op te treden. Cornelis Pronk tekende dat jaar de Waag.

8 februari 1751
Een 270 jaar oud besluit om de vervuiling in Deventer tegen te gaan: “Schepenen en Raad gelieven te verzorgen, dat de marktmeesters van de Nieuwe Markt en de Brink mogen worden gelast, dat de inkomende wagens op de marktdagen dadelijk na voornoemde markten moeten doorvaren, en tussen weegs niet mogen blijven staan, en genoemde markten beter van de drek gezuiverd worden.” En daarbij past dit schilderij uit de collectie van Museum de Waag: Marktdag op de Nieuwe Markt te Deventer, Nicolaas Sonnenberg, ca. 1800. Je ziet de boerenkarren op de achtergrond getrokken worden door paarden.

Foto van schilderij door Nicolaas Sonnenberg, omstreeks 1800, collectie Museum De Waag, foto door A. Heijink
Foto van schilderij door Nicolaas Sonnenberg, omstreeks 1800, collectie Museum De Waag, foto door A. Heijink

Volg de Facebookpagina Deventer in de 18de eeuw van Eva Kleeman.
Meer informatie over deze serie? Lees meer over Deventer in de 18de eeuw.