Studiezalen

Op onze studiezalen kun je terecht voor verschillende soorten historisch onderzoek. Hier is ook een deel van onze bibliotheek te vinden, er zijn verschillende werk- en loungeplekken aanwezig en er zijn diverse faciliteiten ter ondersteuning van jouw onderzoek. Het is de bedoeling dat jij zelf onderzoek uitvoert. De studiezaalmedewerkers kunnen assisteren bij het vinden van de juiste hulpmiddelen. Als jij voor het eerst op de studiezaal komt, moet je, je eerst registreren bij de balie. Je ontvangt dan een (gratis) bezoekerspas.

Faciliteiten en apparatuur

 • Archiefstukken aanvragen
  Vanuit huis kun je (voor)onderzoek doen op onze website en archiefstukken aanvragen zodat deze klaarliggen bij jouw volgende bezoek aan de studiezaal, bekijk de pagina ‘Onderzoek doen in onze archieven’ voor meer informatie. Niet alle archiefbestanden zijn openbaar. Wij beheren ook beperkt openbare archieven. Kijk ook eens bij de veelgestelde vraag ‘Inzage in beperkt openbaar archief‘.
 • Microfichereader en filmprojector met computer
  Met behulp van dit apparaat kun je analoge microfiches of films bekijken en deze indien gewenst als digitale scan opslaan op een USB-stick. Er zijn meerdere microfichereaders aanwezig op onze studiezaal.
 • Camerastatief (alleen op de studiezaal in Zwolle)
  Je kunt je fotocamera ophangen in het camerastatief. Op die manier kun je met jouw eigen fotocamera scherpe foto’s maken van archiefmateriaal. Ook mag je voor eigen gebruik met je mobiel (zonder flits) foto’s maken.
 • Scanners
  Als de staat van de stukken het toelaat mag je zelf digitale foto’s maken. Ook is het mogelijk om zelf digitale reproducties te maken met behulp van de scanners die beschikbaar zijn op de studiezaal. Na het inscannen van het document kunnen de digitale bestanden worden opgeslagen op jouw eigen USB-stick.
 • Toegankelijkheid voor minder validen
  Historisch Centrum Overijssel is goed toegankelijk voor bezoekers die minder goed ter been zijn. De studiezalen (in zowel Deventer als Zwolle) bevinden zich op de begane grond. Het gebouw in Zwolle beschikt over een lift, een invalidentoilet en twee invalidenparkeerplaatsen aan de Eikenstraat (deze ingang is aan de achterkant van het gebouw).

Huisregels

 • Garderobe en kluisjes
  Jassen en tassen zijn niet toegestaan op de studiezaal. Er is een ruime garderobe met kluisjes aanwezig. Om een kluis te sluiten is een inworp van 2 euro nodig, die je na afloop terug krijgt, of haal een kluismuntje op bij de balie.
 • Koffiehoek
  Het is niet toegestaan te eten en drinken op de studiezaal bij de archiefstukken. Hiervoor kun je in de koffiehoek plaatsnemen. Hier is een automaat aanwezig, waar je koffie of thee kunt halen voor €1,- per kopje. Neem hiervoor contant geld mee, wij kunnen helaas niet wisselen.
 • Foto’s maken
  Fotograferen zonder flits is toegestaan. Let hierbij op de openbaarheid van de archieven, gebruik de foto’s alleen voor eigen gebruik. Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van auteursrechten. Vraag bij het maken van foto’s van de studiezaal en eventuele bezoekers altijd eerst toestemming aan de bezoekers en de studiezaalmedewerkers.
 • Gedrag
  De studiezaal is een plaats van onderzoek en informatie-uitwisseling. Dit betekent voor de één concentratie en voor de ander overleg. Wij vragen van onze bezoekers begrip voor beide situaties. Telefoneren is niet toegestaan.
 • Omgaan met archiefstukken
  Bedenk dat de archiefstukken kwetsbaar, uniek en onvervangbaar zijn. Raadpleeg de stukken daarom met zorgvuldigheid. Gebruik een leeskussen om gebonden delen te steunen, vermijd vouwen of kreuken, maak geen aantekeningen op de stukken en leg geen dozen of stukken op de grond.

Bekijk het gehele bezoekersreglement.