Terug naar het overzicht

Help mee aan het vastleggen van de coronacrisis in Overijssel

Onderaan deze pagina vindt u het invulformulier. Gelijk door naar het invulformulier? Klik dan hier.

Over de hele wereld beheerst het coronavirus het nieuws. Het houdt ons allemaal bezig. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen. Om de verspreiding van het virus in te dammen worden er maatregelen genomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt, zoals de sluiting van scholen, horeca en winkels, organisaties werken massaal thuis en er wordt een groot beroep gedaan op de zorgsector. Deze periode zal niet snel vergeten worden. Er wordt geschiedenis geschreven.

Bijna alle communicatie tijdens de uitbraak van het coronavirus gaat via digitale media, zoals websites, tweets, chats, Instagram, Facebookpagina’s, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s en films. Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn kwetsbaar en zullen snel verdwijnen als de crisis over is. Erfgoedinstellingen in Nederland werken daarom samen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren. Erfgoedinstellingen kunnen een bijdrage leveren aan het opbouwen van een ‘Coronaviruscollectie’. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis.

Naar aanleiding van deze oproep gaat Historisch Centrum Overijssel actief materiaal verzamelen dat een beeld geeft van het leven in Overijssel tijdens de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van het virus, de maatregelen, de sluiting van scholen, het thuiswerken, maar ook de vele verschillende vormen van onze ‘noaberschap’ moeten we samen vastleggen en bewaren. Daarbij roepen we uw hulp in.

Hoe ziet uw (tijdelijke) thuiskantoor eruit? Heeft u filmpjes van het applaus in uw straat voor de zorgverleners? Worden er acties om ouderen en hulpbehoevenden te helpen georganiseerd in uw wijk? Wat is de invloed van het coronavirus op uw leven? Help mee een verslag te maken en deel uw foto’s, films en andere bestanden met ons.

Vul het onderstaande formulier in. Heeft u bestanden groter dan 10MB of andere formaten? Mail deze dan naar contacthco@historischcentrumoverijssel.nl. Vul hierbij wel alsnog onderstaand formulier in, zodat wij alle gegevens hebben.

Heeft u materiaal dat past binnen de Steenwijkerlandse corona collectie? Bekijk dan ook het formulier van onze collega-instelling.

 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, jpeg, png, gif, pdf, mp4, mp3, mov, mpeg, webm, avi, mpg, hevc, heif, Max. bestandsgrootte: 10 MB, Max. aantal bestanden: 10.
   Is je bestand groter dan 10MB? Mail deze dan naar contacthco@historischcentrumoverijssel.nl. Vul wel onderstaand formulier in, zodat we alle gegevens hebben.
  • Vul de plaatsnaam in, waar mogelijk ook de straatnaam
  • DD slash MM slash JJJJ
  • Graag voornaam/voorletters en achternaam invullen
  • Deze foto('s), film(s) en/of document(en) zijn ingeleverd door:

  • Toestemming

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Kopfoto: Maatregelen rond het coronavirus op de schoolpleinen, foto gemaakt door Roland de Jong, Historisch Centrum Overijssel