Bruikleenverzoek

De collectie van Historisch Centrum Overijssel omvat meer dan 13.000 kunstwerken en objecten en zo’n 25 km aan archiefmateriaal. De kunstwerken en objecten komen uit de collectie van het voormalig Stedelijk Museum Zwolle, nu in het bezit van de gemeente Zwolle, en de collectie van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG). Het archiefmateriaal bestaat uit collecties van het Rijk, gemeentes Zwolle en Deventer, kerkbesturen, verenigingen en nog veel meer.

We werken graag mee aan initiatieven op het gebied van erfgoedpresentatie- en educatie en lenen collectiestukken dan ook graag uit aan (tentoonstellingen van) collega-instellingen en erfgoedorganisaties.

Aanvraag indienen
Graag ontvangen wij aanvragen minimaal 3 maanden voorafgaand aan de openingsdatum van de tentoonstelling. Via onderstaand formulier kun je een aanvraag indienen. Binnen 6 weken na aanvraag ontvang je de beoordeling. Je ontvangt binnen 5 werkdagen van ons een bevestiging van de aanvraag.

Om een aanvraag in te dienen, vragen wij je eerst de nodige informatie te verzamelen. Graag ontvangen wij de volgende gegevens:

 • Naam en contactgegevens van de bruikleennemer
 • Het toegangsnummer en/of de inventarisnummers van de te lenen collectiestukken
 • Het doel en de duur van de bruikleen (zoals de titel, data en locatie van de tentoonstelling)

Voorwaarden en kosten

 • Kosten voor transport, verzekering en andere eventuele aanvullende kosten zijn voor rekening van de bruikleennemer.
 • Historisch Centrum Overijssel geeft alleen collectiestukken in bruikleen die toegankelijk, openbaar en rechtenvrij zijn en in goede fysieke staat verkeren.
 • Bekijk voor alle voorwaarden een voorbeeld van een bruikleenovereenkomst van archiefmateriaal en/of een voorbeeld van een bruikleenovereenkomst van museale objecten. Historisch Centrum Overijssel gebruikt eigen bruikleenovereenkomsten waarin alle gemaakte afspraken vastgelegd worden.

Vragen?
Neem voor eventuele vragen contact op met de bruikleencoördinators via contacthco@historischcentrumoverijssel.nl
Let op: gebruik voor het indienen van een aanvraag onderstaand formulier.

Formulier bruikleenverzoek

 • Beschrijf hier het doel van de bruikleen. Betreft het een tentoonstelling noteer dan ook de titel, data en locatie.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: doc, docx, xlsx, pdf, osx, jpg, gif, png, tif, Max. bestandsgrootte: 10 MB.
   Hier kun je eventueel een bruikleenbrief met meer informatie uploaden.