Terug naar het overzicht

Breng uw stem uit op oorlogsfoto’s

Sinds gisteren kunt u stemmen op de meest aansprekende oorlogsfoto’s uit Overijssel die worden opgenomen in het landelijk overzicht van ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Bij de officiële opening van het lustrumjaar waarin Overijssel 75 jaar vrijheid viert, ging de digitale stembus open.

In bijzijn van de Commissaris van de Koning Andries Heidema was op 15 januari de feestelijke aftrap van Overijssel Viert Vrijheid in Goor. Lokaal en regionaal staan de komende maanden honderden herdenkingen en feestelijke activiteiten gepland, vooral tijdens de Bevrijdingsdagen in april. Voor het onderwijs heeft Historisch Centrum Overijssel speciale programma’s ontwikkeld. Maar liefst 178 scholen doen mee aan Expeditie Vrijheid, een zesdelige serie lessen over de oorlog in de eigen omgeving.

Voor de actie ‘WO2 in 100 foto’ zijn in Overijssel door het publiek en erfgoedorganisaties de afgelopen tijd 150 oorlogsfoto’s ingezonden. Een jury heeft hieruit de 50 meest aansprekende foto’s gekozen, waarvan de helft door een digitale stemming meedingt voor het landelijke overzicht. Zowel van het provinciale als landelijke overzicht wordt een tentoonstelling gemaakt.

Op 15 november gaf Andries Heidema het startsein voor het project in Overijssel. Het publiek kon vanaf dat moment tot eind december foto’s uploaden. De foto’s geven een gevarieerd beeld van de oorlog, zoals straatbeelden met Duitse soldaten, neergestorte vliegtuigen, vervolgde joden of bij de bevrijding opgepakte landverraders. Vanaf 15 januari tot en met 21 januari mag het publiek stemmen op de favoriete foto per categorie.

Help mee om een beeldverslag te maken van deze bewogen periode en breng uw stem uit op www.overijsselviertvrijheid.nl/oorlogsfotos

Aftrap WO2 Overijssel in 50 foto's door Andries Heidema - foto Roel Gritter
Aftrap ‘WO2 Overijssel in 50 foto’s’ door Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema, 15 november 2019, foto door Roel Gritter