Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Beeldbank Overijssel
Beeldbank Overijssel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
>
Zoektermen
 

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
1 zoekresultaat
sorteren op:
 
 
weergave:
2475 PBKR5703 Het Nederlandsche Meisjesgilde, kortweg (NMG), was een overkoepelende scoutingorganisatie voor ...
 
 
Geen afbeelding
Prentbriefkaart
2475 PBKR5703 Het Nederlandsche Meisjesgilde, kortweg (NMG), was een overkoepelende scoutingorganisatie voor padvindsters en meisjesgezellen in Nederland van 1916 tot 1933. Nadat her en der in het land in 1910 de eerste scoutinggroepen voor jongens ontstonden, volgden er ook voor meisjes spoedig verschillende groepen. De jongensgroepen verenigden zich in de landelijke organisaties NPO en NPB, waar de meisjesgroepen zich - als ze dat graag wilden - ook bij aan mochten sluiten. Toen beide landelijke jongensverenigingen echter fuseerden tot het NPV, konden meisjesgroepen daar voortaan geen lid meer van worden.
Omdat er toch behoefte was aan een eigen landelijke vereniging, werd er besloten tot het oprichten van het Nederlandsche Meisjesgilde. De vereniging werd opgericht op 31 januari 1916, door padvindsters en meisjesgezellen uit Amersfoort, Amsterdam, 's Gravenhage, Leiden en Rotterdam. In 1933 werd de naam veranderd in het Nederlandse Padvindstersgilde (NPG). In 1923 werd het door Baron van Pallandt ter beschikking gestelde buitencentrum, genaamd Gilwell Ada's Hoeve in gebruik genomen. Tot op de dag van vandaag is Ommen met haar scoutingkampeerterreinen langs de Vecht en op het landgoed Eerde voor duizenden meisjes en jongens jaarlijks een gewild centrum. De prentbriefkaart is verzonden in 1943., 1923-00-00
Titel:
eventueel gedrukt opschrift
Kamp Ned. Meisjesgilde, Eerde bij Ommen ; plaats van het afgebeelde
Beschrijving:
Het Nederlandsche Meisjesgilde, kortweg (NMG), was een overkoepelende scoutingorganisatie voor padvindsters en meisjesgezellen in Nederland van 1916 tot 1933. Nadat her en der in het land in 1910 de eerste scoutinggroepen voor jongens ontstonden, volgden er ook voor meisjes spoedig verschillende groepen. De jongensgroepen verenigden zich in de landelijke organisaties NPO en NPB, waar de meisjesgroepen zich - als ze dat graag wilden - ook bij aan mochten sluiten. Toen beide landelijke jongensverenigingen echter fuseerden tot het NPV, konden meisjesgroepen daar voortaan geen lid meer van worden.
Omdat er toch behoefte was aan een eigen landelijke vereniging, werd er besloten tot het oprichten van het Nederlandsche Meisjesgilde. De vereniging werd opgericht op 31 januari 1916, door padvindsters en meisjesgezellen uit Amersfoort, Amsterdam, 's Gravenhage, Leiden en Rotterdam. In 1933 werd de naam veranderd in het Nederlandse Padvindstersgilde (NPG). In 1923 werd het door Baron van Pallandt ter beschikking gestelde buitencentrum, genaamd Gilwell Ada's Hoeve in gebruik genomen. Tot op de dag van vandaag is Ommen met haar scoutingkampeerterreinen langs de Vecht en op het landgoed Eerde voor duizenden meisjes en jongens jaarlijks een gewild centrum. De prentbriefkaart is verzonden in 1943.
Datering begin:
1923-00-00
Datering eind:
1933-00-00
Adres:
Ommen, [geen straatnaam] Landgoed Eerde
Formaat:
breedte 14 centimeters x hoogte 9 centimeters
Materiaal:
prentbriefkaart;
Atlantisnummer:
PBKR5703
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS