Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Beeldbank Overijssel
Beeldbank Overijssel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
>
Zoektermen
 

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

 • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
 • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
 • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
34 zoekresultaten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 1
 • vorige | 
 • 1 | 
 • 2 | 
 • 3 | 
 • 4 | 
 • 5 | 
 • 6 | 
 • 7 | 
 • 8 | 
 • ... | 
 • volgende
 
 
Erfgoedstuk
Prentbriefkaart
1432 PBKR6095 Zicht op Deventer vanaf de overkant van de IJssel, met de schipbrug en de Grote of Lebuïnuskerk. De schipbrug was van circa 1600 tot 1948 een schakel in het oost-westverkeer over de weg. De brug had tussen 1483 en 1578 verschillende vaste voorgangers, die door natuur- of oorlogsgeweld werden vernield, de laatste keer in 1578. Pas na 1600 durfde men het vanwege het aanhoudende oorlogsgevaar aan een nieuwe brug te slaan, en dat was de schipbrug. Deze bestond uit twee vaste landhoofden en een wegdek dat over een aantal schuitjes was gelegd met een uitvaarbaar gedeelte. Voor kleinere schepen was er een basculebrug in het vaste gedeelte aan de oostoever. De hoogte van het wegdek was binnen zekere grenzen aanpasbaar aan de waterstand in de IJssel, maar stremmingen vanwege hoogwater kwamen met enige regelmaat voor. Ook bij ijsgang moest de brug aan de kant gehaald worden. Omdat de voormalige Hanzestad Deventer inmiddels veel minder belangrijk was dan in de middeleeuwen had ze tot in de twintigste eeuw aan de schipbrug genoeg. Het op gang komen van het gemotoriseerde wegverkeer en het drukkere verkeer op de rivier met steeds grotere schepen was een reden om te pleiten voor een vaste brug. Bij onderzoek in 1927 bleek dat de brug overdag gemiddeld 3 uur en 25 minuten open was voor de scheepvaart. Het duurde echter nog tot 1939 voor met de bouw van een vaste brug werd begonnen, die in 1943 werd geopend. Nadat deze in de laatste weken van de oorlog door Duitse troepen werd opblazen moest de schipbrug noodgedwongen in ere worden hersteld. Ze heeft nog tot 1948 dienst gedaan, toen was de boogbrug herbouwd. Het beweegbare gedeelte van de schipbrug werd een dag na de feestelijke ingebruikname van de nieuwe Wilhelminabrug voor de laatste maal 'uitgedraaid', en nu definitief.
De Grote of Lebuïnuskerk werd voorafgegaan door een romaanse kerk, waarvan nog delen aanwezig zijn. De huidige gotische hallenkerk kwam tussen 1450 en 1525 tot stand. In de Middeleeuwen was het een van de, 1907-00-00
Titel:
Gezicht op Deventer; No. 8226
Beschrijving:
Zicht op Deventer vanaf de overkant van de IJssel, met de schipbrug en de Grote of Lebuïnuskerk. De schipbrug was van circa 1600 tot 1948 een schakel in het oost-westverkeer over de weg. De brug had tussen 1483 en 1578 verschillende vaste voorgangers, die door natuur- of oorlogsgeweld werden vernield, de laatste keer in 1578. Pas na 1600 durfde men het vanwege het aanhoudende oorlogsgevaar aan een nieuwe brug te slaan, en dat was de schipbrug. Deze bestond uit twee vaste landhoofden en een wegdek dat over een aantal schuitjes was gelegd met een uitvaarbaar gedeelte. Voor kleinere schepen was er een basculebrug in het vaste gedeelte aan de oostoever. De hoogte van het wegdek was binnen zekere grenzen aanpasbaar aan de waterstand in de IJssel, maar stremmingen vanwege hoogwater kwamen met enige regelmaat voor. Ook bij ijsgang moest de brug aan de kant gehaald worden. Omdat de voormalige Hanzestad Deventer inmiddels veel minder belangrijk was dan in de middeleeuwen had ze tot in de twintigste eeuw aan de schipbrug genoeg. Het op gang komen van het gemotoriseerde wegverkeer en het drukkere verkeer op de rivier met steeds grotere schepen was een reden om te pleiten voor een vaste brug. Bij onderzoek in 1927 bleek dat de brug overdag gemiddeld 3 uur en 25 minuten open was voor de scheepvaart. Het duurde echter nog tot 1939 voor met de bouw van een vaste brug werd begonnen, die in 1943 werd geopend. Nadat deze in de laatste weken van de oorlog door Duitse troepen werd opblazen moest de schipbrug noodgedwongen in ere worden hersteld. Ze heeft nog tot 1948 dienst gedaan, toen was de boogbrug herbouwd. Het beweegbare gedeelte van de schipbrug werd een dag na de feestelijke ingebruikname van de nieuwe Wilhelminabrug voor de laatste maal 'uitgedraaid', en nu definitief.
De Grote of Lebuïnuskerk werd voorafgegaan door een romaanse kerk, waarvan nog delen aanwezig zijn. De huidige gotische hallenkerk kwam tussen 1450 en 1525 tot stand. In de Middeleeuwen was het een van de
Beschrijving vervolg:
voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze pracht en praal kwam een einde toen de calvinisten in 1580 de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk. Het interieur werd grondig vernield en tenslotte witgepleisterd. Tijdens de restauratie vanaf 1927 kwamen veel muurschilderingen weer te voorschijn. Afgezien van deze delen is de bepleistering toen weer verwijderd. De muurschilderingen en de afbeeldingen in de romaanse crypte en op de kruis-, ster-, en netgewelven werden in de jaren 2007-2010 gerestaureerd. In de kerk zijn nog op verschillende plaatsen de gevolgen van de calvinistische beeldenstorm zichtbaar. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, de toren in bezit van de gemeente Deventer. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. De centrale toren werd geflankeerd door vier kleinere. Na vier eeuwen werden ze in 1454 grotendeels gesloopt. De eerste steen voor de tegenwoordige toren legde men in de zomer van 1459. De kaart is afgestempeld in 1912.
Datering begin:
1907-00-00
Datering eind:
1912-00-00
Adres:
Deventer, [geen straatnaam] Welle en Pothoofd
Uitgever:
La Rivière en Voorhoeve; [Rivière en Voorhoeve, La]La Rivière en Voorhoeve
Formaat:
breedte 14 centimeters x hoogte 9 centimeters
Atlantisnummer:
PBKR6095
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Prentbriefkaart
350 PBKR5921 Op de voorgrond de uiterwaarden langs de IJssel, daarachter zicht op Deventer met de IJsselkade. De Grote of Lebuïnuskerk beheerst het stadsbeeld. Deze gotische hallenkerk kwam tot stand tussen 1450 en 1525, nadat de voorganger, een grote romaanse basiliek, in 1235 en 1334 door brand was verwoest. In de Middeleeuwen was de Lebuïnuskerk de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk. Het interieur werd grondig vernield en tenslotte witgepleisterd. In de kerk zijn nog op verschillende plaatsen de gevolgen van de beeldenstorm te zien. Muurschilderingen van voor de Reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 teruggevonden, onder meer in de crypte en in de Magistraatskapel, die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde kruis-, ster-, en netgewelven met profane en religieuze afbeeldingen. Sommige versieringen zijn daar aangebracht in de eerste helft van de 14e eeuw. Ze ondergingen in de jaren 2007-2010 een belangrijke restauratie. Met uitzondering van de delen die van muurschilderingen zijn voorzien is de bepleistering in de jaren vanaf 1927 verwijderd.

In het opgaande werk zijn nog belangrijke delen van de romaanse voorganger aanwezig. Ook is de romaanse crypte bewaard gebleven, die sterke gelijkenis vertoont met de crypte van de Pieterskerk in Utrecht. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. De centrale toren werd geflankeerd door vier kleinere. Na vier eeuwen werden ze in 1454 grotendeels gesloopt. De eerste steen voor de tegenwoordige toren legde men in de zomer van 1459. Voor een tweede toren ten noorden van de eerste zijn wel de fundamenten, 1945-00-00
Titel:
DEVENTER, Gezicht op de stad vanaf de Wilhelminabrug ;
Beschrijving:
Op de voorgrond de uiterwaarden langs de IJssel, daarachter zicht op Deventer met de IJsselkade. De Grote of Lebuïnuskerk beheerst het stadsbeeld. Deze gotische hallenkerk kwam tot stand tussen 1450 en 1525, nadat de voorganger, een grote romaanse basiliek, in 1235 en 1334 door brand was verwoest. In de Middeleeuwen was de Lebuïnuskerk de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. Aan deze katholieke praal kwam een einde toen in 1580 de calvinisten de kerk in bezit namen en hem omdoopten tot Grote Kerk. Het interieur werd grondig vernield en tenslotte witgepleisterd. In de kerk zijn nog op verschillende plaatsen de gevolgen van de beeldenstorm te zien. Muurschilderingen van voor de Reformatie zijn tijdens de restauratie van 1927 teruggevonden, onder meer in de crypte en in de Magistraatskapel, die speciaal voor de stadsbestuurders was gebouwd. De hele kerk is voorzien van bepleisterde kruis-, ster-, en netgewelven met profane en religieuze afbeeldingen. Sommige versieringen zijn daar aangebracht in de eerste helft van de 14e eeuw. Ze ondergingen in de jaren 2007-2010 een belangrijke restauratie. Met uitzondering van de delen die van muurschilderingen zijn voorzien is de bepleistering in de jaren vanaf 1927 verwijderd.

In het opgaande werk zijn nog belangrijke delen van de romaanse voorganger aanwezig. Ook is de romaanse crypte bewaard gebleven, die sterke gelijkenis vertoont met de crypte van de Pieterskerk in Utrecht. De kerk is eigendom van de Protestantse Kerk, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer. Oorspronkelijk had de kerk aan de westzijde een complex van torens. De centrale toren werd geflankeerd door vier kleinere. Na vier eeuwen werden ze in 1454 grotendeels gesloopt. De eerste steen voor de tegenwoordige toren legde men in de zomer van 1459. Voor een tweede toren ten noorden van de eerste zijn wel de fundamenten
Beschrijving vervolg:
aanwezig, maar hij is nooit gebouwd. Het bovenste gedeelte van de toren, de koepel ofwel lantaarn, is een ontwerp van de bekende bouwmeester Hendrick de Keyser uit 1613. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kaart is in 1950 afgestempeld.

Datering begin:
1945-00-00
Datering eind:
1950-00-00
Adres:
Deventer, [geen straatnaam] Wilhelminabrug
Uitgever:
[A.G. van Agtmaal]A.G. van Agtmaal;
Formaat:
breedte 14 centimeters x hoogte 9 centimeters
Atlantisnummer:
PBKR5921
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Prentbriefkaart
349 PBKR5920 De Brink met de Wilhelminafontein. Het monument werd op 31 augustus 1898 onthuld ter gelegenheid van de kroning van Hare Majesteit. De fontein had oorspronkelijk het kroonstuk moeten worden op de aanleg van de Hoogdrukwaterleiding in 1893, in Italiaanse traditie (Trevifontein). Vanwege ontoereikende fondsen werd de fontein echter het sluitstuk op de begroting. De troonsbestijging bracht meer kapitaal; samen met het reeds vergaarde geld werd de fontein aangelegd. De fontein, bekroond met de Deventer stadsmaagd, is in neo-renaissancestijl ontworpen door stadsarchitect Mulock Houwer. Het beeldhouwwerk is van W.G. van Poorten, overig steenhouwerswerk is verricht door H.H. Beltman, het gietwerk is gedaan door Nering Bögel. De fontein is in 1960 gedemonteerd en afgevoerd en in 1985 weer herbouwd.
Op de achtergrond de Sint-Nicolaas- of Bergkerk. De van oorsprong romaanse kruisbasiliek, gebouwd van 1198 tot 1209, bevindt zich op een oud rivierduin in het Bergkwartier, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Sint Nicolaas is de beschermheilige van de schippers. De kerk is in de bloeitijd van de Hanze gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. In de 15e eeuw kreeg de Bergkerk door diverse verbouwingen een laatgotisch karakter. De twee karakteristieke torenspitsen dateren uit die periode. In 1580 kwam de kerk in handen van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Het interieur werd direct ontdaan van de katholieke kenmerken. Tijdens een ingrijpende restauratie van 1915 tot 1924, geleid door Wolter te Riele, werden de oude wand- en gewelfschilderingen weer blootgelegd en gerestaureerd. De schilderingen op de oostwand van het oude romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw. In 1967 werd de kerk door het kerkbestuur voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de gemeente Deventer, die zo de verantwoordelijkheid voor het kostbare onderhoud op zich nam., 1946-00-00
Titel:
DEVENTER, Brink met Bergkerk ;
Beschrijving:
De Brink met de Wilhelminafontein. Het monument werd op 31 augustus 1898 onthuld ter gelegenheid van de kroning van Hare Majesteit. De fontein had oorspronkelijk het kroonstuk moeten worden op de aanleg van de Hoogdrukwaterleiding in 1893, in Italiaanse traditie (Trevifontein). Vanwege ontoereikende fondsen werd de fontein echter het sluitstuk op de begroting. De troonsbestijging bracht meer kapitaal; samen met het reeds vergaarde geld werd de fontein aangelegd. De fontein, bekroond met de Deventer stadsmaagd, is in neo-renaissancestijl ontworpen door stadsarchitect Mulock Houwer. Het beeldhouwwerk is van W.G. van Poorten, overig steenhouwerswerk is verricht door H.H. Beltman, het gietwerk is gedaan door Nering Bögel. De fontein is in 1960 gedemonteerd en afgevoerd en in 1985 weer herbouwd.
Op de achtergrond de Sint-Nicolaas- of Bergkerk. De van oorsprong romaanse kruisbasiliek, gebouwd van 1198 tot 1209, bevindt zich op een oud rivierduin in het Bergkwartier, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Sint Nicolaas is de beschermheilige van de schippers. De kerk is in de bloeitijd van de Hanze gesticht door Norbertijnen uit het Westfaalse Varlar (nabij Coesfeld). Het gebouw vertoont veel gelijkenis met kerken uit de Oostzeelanden. In de 15e eeuw kreeg de Bergkerk door diverse verbouwingen een laatgotisch karakter. De twee karakteristieke torenspitsen dateren uit die periode. In 1580 kwam de kerk in handen van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Het interieur werd direct ontdaan van de katholieke kenmerken. Tijdens een ingrijpende restauratie van 1915 tot 1924, geleid door Wolter te Riele, werden de oude wand- en gewelfschilderingen weer blootgelegd en gerestaureerd. De schilderingen op de oostwand van het oude romaanse dwarsschip stammen uit de vroege 13e eeuw. In 1967 werd de kerk door het kerkbestuur voor het symbolische bedrag van 1 gulden verkocht aan de gemeente Deventer, die zo de verantwoordelijkheid voor het kostbare onderhoud op zich nam.
Beschrijving vervolg:
Tegenwoordig heeft de kerk een culturele bestemming. De kaart is in 1949 afgestempeld.
Datering begin:
1946-00-00
Datering eind:
1949-00-00
Adres:
Deventer, Brink
Uitgever:
[A.G. van Agtmaal]A.G. van Agtmaal;
Formaat:
hoogte 9 centimeters x breedte 14 centimeters
Atlantisnummer:
PBKR5920
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Titel:
'Het gezicht van Nederland', Deventer ;
Beschrijving:
Een aflevering van het televisieprogramma 'Het gezicht van Nederland', een verkenningstocht langs Nederlandse dorpen en steden, met ditmaal Deventer:

- Een interview met de heer Talamini, ijsverkoper;

- De Lebuinuskerk;

- De Bergkerk;

- De renovatie van scholen;

- De Moderne Devotie;

- Uitgeverijen;

- De bodemsanering in de Raambuurt;

- Diverse politici;

- Het sportcentrum De Scheg;

- Colmschate.
Lengte in minuten:
00:19:27
Datering eind:
1993-00-00
Adres:
Deventer, [geen straatnaam]
Vervaardiger:
[Uniepers Abcoude]Uniepers
Materiaal:
VHS;
standaard;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
titels: Nederlands;
formaat beeld: kleur;
formaat geluid: mono;
Atlantisnummer:
BB00744
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
Pagina: 1
 • vorige | 
 • 1 | 
 • 2 | 
 • 3 | 
 • 4 | 
 • 5 | 
 • 6 | 
 • 7 | 
 • 8 | 
 • ... | 
 • volgende
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS