Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Beeldbank Overijssel
Beeldbank Overijssel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
>
Zoektermen
 

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
43 zoekresultaten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 1
  • vorige | 
  • 1 | 
  • 2 | 
  • 3 | 
  • 4 | 
  • 5 | 
  • 6 | 
  • 7 | 
  • 8 | 
  • ... | 
  • volgende
 
 
Erfgoedstuk
Film
5868 BETACAM681 Oversticht 40

Officiële beschrijving van RTV Oost: "In 1885 werd op het landgoed Twickel bij Delden bij toeval een zoutlaag in de bodem ontdekt. Toen na de eerste wereldoorlog de zoutimport uit Duitsland stil kwam te liggen werd begonnen met de ontginning van het zout. Dit leidde onder meer tot het ontstaan van het chemische concern AKZO. In Het Oversticht vanavond aandacht voor de geschiedenis, ontginningsmethodes en betekenis voor Twente van de zoutwinningindustrie."

Aanvullende informatie: Vroeger moest zout geïmporteerd worden en was peperduur. De eerste zoutwinning in Nederland vond plaats in Friesland, waar men zout won door het stoken van veenplakken. In 1885 komt de baron van Twickel bij boren naar zuiver drinkwater bij toeval achter het bestaan van zout in de bodem. De heer Vis uit Rotterdam toont belangstelling om het zout te gaan winnen. De baron ziet aantasting van zijn landgoed niet zitten en de overheid is om belastingtechnische redenen tegen. Na de Eerste Wereldoorlog komt het besef dat afhankelijkheid van het buitenland veel nadelen heeft. Zoutwinning in Twente wordt toegestaan en Vis krijgt als enige een consessie om te boren in de aardlagen onder Twente. Hij richt de Nederlandse Zout Industrie op. Deze kreeg op voorhand het predikaat 'Koninklijke'. In 1919 werd op 325 meter diepte bij Buurse het eerst zout aangeboord. Beelden van de bewuste plek. Uitleg over hoe de zoutlagen ontstaan zijn en hoe het zout, de pekel, gewonnen wordt. Via leidingen wordt de pekel getransporteerd naar de fabriek in Boekelo. Oude filmbeelden van het werk in de fabriek.

In 1931 wordt de fabriek in Boekelo uitgebreid met een electolyse installatie. Door splitsing in natrium en chloor nemen de gebruiksmogelijkheden voor zout toe. Het Twente Kanaal is belangrijk voor het vervoer. In 1952 wordt de productie van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie geheel overgenomen door de fabriek in Hengelo. Oude filmbeelden van de fabriek. In Boekelo blijft een
Titel:
Het Oversticht: Zoutwinning ;
Beschrijving:
Oversticht 40

Officiële beschrijving van RTV Oost: "In 1885 werd op het landgoed Twickel bij Delden bij toeval een zoutlaag in de bodem ontdekt. Toen na de eerste wereldoorlog de zoutimport uit Duitsland stil kwam te liggen werd begonnen met de ontginning van het zout. Dit leidde onder meer tot het ontstaan van het chemische concern AKZO. In Het Oversticht vanavond aandacht voor de geschiedenis, ontginningsmethodes en betekenis voor Twente van de zoutwinningindustrie."

Aanvullende informatie: Vroeger moest zout geïmporteerd worden en was peperduur. De eerste zoutwinning in Nederland vond plaats in Friesland, waar men zout won door het stoken van veenplakken. In 1885 komt de baron van Twickel bij boren naar zuiver drinkwater bij toeval achter het bestaan van zout in de bodem. De heer Vis uit Rotterdam toont belangstelling om het zout te gaan winnen. De baron ziet aantasting van zijn landgoed niet zitten en de overheid is om belastingtechnische redenen tegen. Na de Eerste Wereldoorlog komt het besef dat afhankelijkheid van het buitenland veel nadelen heeft. Zoutwinning in Twente wordt toegestaan en Vis krijgt als enige een consessie om te boren in de aardlagen onder Twente. Hij richt de Nederlandse Zout Industrie op. Deze kreeg op voorhand het predikaat 'Koninklijke'. In 1919 werd op 325 meter diepte bij Buurse het eerst zout aangeboord. Beelden van de bewuste plek. Uitleg over hoe de zoutlagen ontstaan zijn en hoe het zout, de pekel, gewonnen wordt. Via leidingen wordt de pekel getransporteerd naar de fabriek in Boekelo. Oude filmbeelden van het werk in de fabriek.

In 1931 wordt de fabriek in Boekelo uitgebreid met een electolyse installatie. Door splitsing in natrium en chloor nemen de gebruiksmogelijkheden voor zout toe. Het Twente Kanaal is belangrijk voor het vervoer. In 1952 wordt de productie van de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie geheel overgenomen door de fabriek in Hengelo. Oude filmbeelden van de fabriek. In Boekelo blijft een
Beschrijving vervolg:
hotel met een zout water golfslagbad achter. Oude kleurenfilmbeelden. Sinds 1972 is de zoutwinning in handen van multi-national AKZO Nobel.

Gesprekken met Ineke Kersing van het Zoutmuseum in Delden, Johan Wevers, voormalig boormeester, Helmig Kleerebezem, medewerker KMZ en Gerrit-Jan Buitenhuis, oud-medewerker indampinstallatie.
Lengte in minuten:
00:18:27
Datering eind:
2001-10-24
Adres:
Delden, [geen straatnaam]
Boekelo, [geen straatnaam]
Hengelo, [geen straatnaam]
Vervaardiger:
Arwert Oldenhuis, Bram, productie(Coen) van Galen; [Jong, Ruben de, samenstelling](Wim) W. Meijer; (Oscar) Siep; [Treffers, Bas](Bas) Treffers;
Materiaal:
Betacam;
SX small;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
formaat geluid: stereo;
formaat beeld: kleur;
Atlantisnummer:
BETACAM681
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Titel:
Twentse Kiekkast aflevering 12/4: 100 jaar zout in Twente ;
Beschrijving:
Aflevering 12, jaargang 1986, van 'De Twentse Kiekkast: Wetenswaardigheden op video', een actualiteitenprogramma voor basisscholen in Midden-Twente met als vierde en laatste onderwerp 100 jaar zout in Twente aan de hand van een kijkje in het Deldense zoutmuseum waar de geschiedenis van de zoutwinning wordt getoond aan de hand van foto's, tekeningen, etc., met verder voorbeelden van de toepassingen van zout, de gevaren van zout in de Rijn, een verzameling zoutvaatjes en een deelexpositie over de ontwikkeling van de zoutindustrie in Delden, Boekelo en Hengelo.
Lengte in minuten:
00:07:19
Datering eind:
1986-00-00
Adres:
Delden, [geen straatnaam]
Boekelo, [geen straatnaam]
Hengelo, [geen straatnaam]
Vervaardiger:
(Han) Haanstra;
Materiaal:
U-matic;
Materiaal opmerkingen:
formaat beeld: kleur;
formaat geluid: mono;
Atlantisnummer:
BB03163.09
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Film
14085 BB02628 Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne, 1939-00-00
Titel:
Zout onmisbaar in het dagelijks leven ;
Beschrijving:
Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daarvan in het dagelijks leven.
0:00:33Tekst: Multifilm, Haarlem
0:00:58Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven
0:01:03Beelden uit Amsterdam
0:01:27Een man laat een zoute haring in de mond glijden.
0:01:31Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.
0:01:33Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.
0:01:41Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".
0:01:54Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.
0:02:09Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.
0:02:13Beelden van houten boortorens.
0:02:17Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.
0:02:22Lucht- en andere opnames van de fabriek in Hengelo.
0:02:53In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.
0:03:31Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.
0:04:03Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.
0:04:13Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.
0:04:27Men pomp water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....
0:04:50en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.
0:05:54Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.
0:06:17Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.
0:06:37Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.
0:06:55De ontwikkeling van wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne
Beschrijving vervolg:
vacuüminstallaties.
0:07:16Het volgens de oude methode gemaakte pannenzout bestaat uit grove kristallen; het vacuümzout bestaat uit kleine kristallen van uniforme grootte.
0:07:44Het uitkristalliseren van zout uit de pekel is onder de lichtmicroscoop te zien.
0:07:58De vacuüminstallatie bestaat uit drie trechtervormige kookpannen.
0:08:10Een schema toont dat de pekel in alle drie kookpannen stroomt. De eerste pan wordt verwarmd met afgewerkte stoom uit de elektrische centrale.
0:08:35De stoom die door het koken van de pekel vrij komt, wordt naar de tweede kookpan geleid.
0:08:40Die stoom is niet heet genoeg om de pekel in de tweede kookpan bij atmosferische druk tot koken te brengen. Daarom zuigt men de lucht deels weg, waardoor het kookpunt daalt.
0:08:55De stoom uit de tweede kookpan wordt weer gebruikt om de derde kookpan te verhitten. Die wordt door een luchtpomp geheel luchtledig gezogen.
0:09:22Door de verdamping van water kristalliseert het zout uit. Het verzamelt zich onderin de trechters. Het mengsel van pekel en zout gaat naar een snel draaiende centrifuge. De pekel wordt door kleine gaatjes naar buiten geslingerd; het zout blijft achter.
0:09:45Van de buitenkant is van dit proces weinig te zien.
0:10:57Na het stil zetten van de centrifuge wordt de bodem eruit gelicht en wordt het zout door een man met een schop los gestoken.
0:11:26Het zout valt op een transportband en gaat naar een droogtrommel.
0:12:30Zout voor industriële doeleinden wordt automatisch gewogen. De accijns wordt terug betaald.
0:12:43Een zeefinstallatie sorteert het zout op korrelgrootte.
0:13:04Dan gaat het zout voorlopig naar de silo's.
0:13:22De aflevering geschiedt op verschillende manieren, bijvoorbeeld los gestort in binnenschepen.
0:13:39Ook wordt afgeleverd in zakken, die eerst in de eigen drukkerij bedrukt worden.
0:14:53De zakken worden dicht genaaid en ?.
0:15:39worden in spoorwagons
Lengte in minuten:
00:34:12
Datering begin:
1939-00-00
Datering eind:
1950-00-00
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]
Boekelo, [geen straatnaam]
Amsterdam (NH), [geen straatnaam]
Vervaardiger:
(Hugo) de Groot; (Jo) de Haas;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
titels: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat beeld: kleur en zwart/wit;
formaat geluid: mono;
Atlantisnummer:
BB02628
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
 
 
Film
13796 BB02627 Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daavan in het dagelijks leven.

00:00:07Tekst: Multifilm, Haarlem

0:00:28Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven

0:00:39Beelden uit Amsterdam

0:01:02Een man laat een zoute haring in de mond glijden.

0:01:04Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.

0:01:30Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.

0:01:16Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".

0:01:39Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.

0:01:47Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.

0:01:50Beelden van houten boortorens.

0:01:52Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.

0:01:56Luchtopnames van de fabriek in Hengelo.

0:02:28In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.

0:03:03Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.

0:03:33Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.

0:03:45Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.

0:04:03Men pompt water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....

0:04:31en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.

0:05:16Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.

0:06:04Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.

0:06:08Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.

0:06:29De ontwikkeling van
Titel:
Zout onmisbaar in het dagelijks leven ;
Beschrijving:
Deze documentaire gaat over de productie van zout en de toepassing daavan in het dagelijks leven.

00:00:07Tekst: Multifilm, Haarlem

0:00:28Titel: Zout, onmisbaar in het dagelijks leven

0:00:39Beelden uit Amsterdam

0:01:02Een man laat een zoute haring in de mond glijden.

0:01:04Een vrouw strooit zout op een gekookt ei.

0:01:30Een kind probeert zout op de staart van een vogel te strooien.

0:01:16Een vrouw gebruikt - na raadpleging van een kookboek - zout bij het koken van het recept "Appels, aardappelen en rolpens".

0:01:39Bij het opdienen stoot zij een zoutvaatje om.

0:01:47Haar man zegt: Er is nog zout genoeg in Boekelo.

0:01:50Beelden van houten boortorens.

0:01:52Luchtopnames van de fabriek in Boekelo.

0:01:56Luchtopnames van de fabriek in Hengelo.

0:02:28In een tekening van aardlagen ligt het steenzout op 300 tot 400 meter diepte.

0:03:03Het stootboren is een half draaiende en half stotende manier van boren.

0:03:33Als het boorgat de onderkant van de zoutlaag heeft bereikt, wordt een stalen buis aangebracht om instorten te voorkomen.

0:03:45Binnenin deze buis wordt een buis aangebracht die bijna tot onderin de zoutlaag reikt.

0:04:03Men pompt water door de buitenste buis naar beneden. Daarin lost het zout op. Door de druk van het water wordt de pekel door de binnenbuis naar boven gedreven....

0:04:31en komt door een leiding bij de reservoirs van de fabriek.

0:05:16Bij de oude methode van het zoutzieden stroomt de pekel na reiniging in grote, 23 meter lange bakken en wordt daar tot 100 graden verhit door rookgassen uit een oven.

0:06:04Het uitgekristalliseerde zout wordt op een houten vloer geschept en lekt daar acht uur uit.

0:06:08Vervolgens gaat het zout per monorail naar grote silo's, waar het nog drie weken droogt. Een silo bevat 17 miljoen kilo zout.

0:06:29De ontwikkeling van
Beschrijving vervolg:
wetenschap en techniek heeft geleid tot de ontwikkeling van moderne vacuüminstallaties.

0:06:53Het volgens de oude methode gemaakte pannenzout bestaat uit grove kristallen; het vacuümzout bestaat uit kleine kristallen van uniforme grootte.

0:07:18Het uitkristalliseren van zout uit de pekel is onder de lichtmicroscoop te zien.

0:07:31De vacuüminstallatie bestaat uit drie trechtervormige kookpannen.

0:07:41Een schema toont dat de pekel in alle drie kookpannen stroomt. De eerste pan wordt verwarmd met afgewerkte stoom uit de elektrische centrale.

0:08:05De stoom die door het koken van de pekel vrij komt, wordt naar de tweede kookpan geleid.

0:08:10Die stoom is niet heet genoeg om de pekel in de tweede kookpan bij atmosferische druk tot koken te brengen. Daarom zuigt men de lucht deels weg, waardoor het kookpunt daalt.

0:08:25De stoom uit de tweede kookpan wordt weer gebruikt om de derde kookpan te verhitten. Die wordt door een luchtpomp geheel luchtledig gezogen.

0:08:57Door de verdamping van water kristalliseert het zout uit. Het verzamelt zich onderin de trechters. Het mengsel van pekel en zout gaat naar een snel draaiende centrifuge. De pekel wordt door kleine gaatjes naar buiten geslingerd; het zout blijft achter.

0:09:16Van de buitenkant is van dit proces weinig te zien.

0:10:27Na het stil zetten van de centrifuge wordt de bodem eruit gelicht en wordt het zout door een man met een schop los gestoken.

0:11:01Het zout valt op een transportband en gaat naar een droogtrommel.

0:12:00Zout voor industriële doeleinden wordt automatisch gewogen. De accijns wordt terug betaald.

0:12:10Een zeefinstallatie sorteert het zout op korrelgrootte.

0:12:32Dan gaat het zout voorlopig naar de silo's.

0:12:52De aflevering geschiedt op verschillende manieren, bijvoorbeeld los gestort in binnenschepen.

0:13:05Ook wordt afgeleverd in zakken, die eerst in de
Lengte in minuten:
00:21:26
Datering eind:
1939-00-00
Adres:
Hengelo, [geen straatnaam]
Boekelo, [geen straatnaam]
Amsterdam (NH), [geen straatnaam]
Vervaardiger:
(Hugo) de Groot; (Jo) de Haas;
Materiaal:
16 mm;
rolfilm;
Materiaal opmerkingen:
gesproken taal: Nederlands;
titels: Nederlands;
geluid, optisch;
formaat geluid: mono;
formaat beeld: zwart/wit;
Atlantisnummer:
BB02627
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
Pagina: 1
  • vorige | 
  • 1 | 
  • 2 | 
  • 3 | 
  • 4 | 
  • 5 | 
  • 6 | 
  • 7 | 
  • 8 | 
  • ... | 
  • volgende
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS