Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Beeldbank Overijssel
Beeldbank Overijssel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
>
Zoektermen
 

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
1 zoekresultaat
sorteren op:
 
 
weergave:
 
 
Affiche
3739 AF003759 Affiche met de tekst Zwolle ijzersterk Wispelwey (1851-1973). Dit affiche verwees naar de gelijknamige expositie van 14 september t/m 27 oktober 2007. Plaats: hal stadshuis, Grote Kerkplein, Zwolle. Deze expositie werd georganiseerd door de Zwolse Historische Vereniging.

De voormalige IJzergieterij en machinefabriek Wispelwey (ook wel De Nijverheid genoemd) is meer dan 120 jaar een van de meest toonaangevende Zwolse industriële bedrijven geweest. De ijzergieterij van Wispelwey, waar het minder sterke, maar goed vormbare gietijzer werd gebruikt, maakte zeer uiteenlopende producten, die de klanten uit een modellenboek konden kiezen. Niet alleen relatief kleine objecten als voetschrapers, putdeksels, pompen, lantarenpalen en grafzerken, maar ook grote installaties als hekwerken, bruggen en zuilen. De machinefabriek was niet minder veelzijdig. Hier werd smeedijzer gebruikt, dat sterker is. Wispelwey leverde onder andere olietanks, gashouders, kapconstructies, ketels en onderdelen voor stoommachines en motoren. Het afzetgebied van de firma ging ver over de Zwolse grenzen heen en de producten van Wispelwey zijn dan ook letterlijk in het hele land te vinden.

De fabriek van Wispelwey was gevestigd aan de Friesewal, naast de toenmalige ruiterstallen en gasfabriek. Het is de plek waar nu het parkeerdek op het Noordereiland ligt. Vanaf de oprichting groeide de fabriek snel. In 1851 waren er zeven arbeiders in dienst, 25 jaar later waren dat er al 140. In de glorietijd van het bedrijf, aan het einde van de negentiende eeuw, werkten er zo'n 300 man. Alleen de Centrale Werkplaats van de spoorwegen had toen meer mensen op de loonlijst staan.

In het oprichtingsjaar van de fabriek, 1851, was Zwolle volop aan het moderniseren. In de jaren veertig waren de eerste stoomboten in Zwolle verschenen en er waren plannen een spoorlijn naar Zwolle aan te leggen. Olielampen werden vervangen door gaslantaarns en de eerste stoommachine in Zwolle werd in 1847 geleverd aan de, 2007-09-14
Titel:
Zwolle ijzersterk;
Beschrijving:
Zwolse zeepfabriek van de firma Parker en Cie. Zwolle stond op de drempel van de moderne tijd en de oprichting van de ijzergieterij van Wispelwey is daar een uiting van. In 1854 kwam er aan de Holtenbroekerdijk nog een ijzergieterij bij: Sallandia van Schaepman en Russel (later Schaepman en Helmich). Dat bedrijf maakte vooral huishoudelijke en andere gebruiksvoorwerpen, zoals potten, ketels en pannen.

Oprichter Gerrit Jacobus Wispelwey (1813-1886) was een moderne ondernemer, die de ontwikkelingen op technisch gebied goed volgde. Al in het oprichtingsjaar vroeg hij toestemming aan de gemeente voor een kleine stoomketel en een machine van 7 pk. De bezwaren van de omwonenden tegen het dampen veroorzakende gebruik van steenkool werden verworpen. In de daarop volgende jaren verscheen de ene na de andere stoommachine op het terrein. In 1890 kwam de eerste grote uitbreiding van de fabriek tot stand. Dat was nodig voor het uitvoeren van de steeds grotere opdrachten die Wispelwey kreeg. In de jaren daarna kon de fabriek daarom bruggen, ijzeren kappen, machines en stoomketels maken. Ook na 1900 werd de fabriek nog meerdere keren uitgebreid.
Datering begin:
2007-09-14
Datering eind:
2007-09-14
Adres:
Zwolle, Grote Kerkplein
Formaat:
breedte 42 centimeters x hoogte 30 centimeters
Materiaal opmerkingen:
foto;
Atlantisnummer:
AF003759
Digitale bestanden:
Alleen te raadplegen in de studiezaal bij de archiefdienst.
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
 
 
 
U heeft verfijnd op:
Verfijnen op:
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS