Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Fotopersbureau Davontur
1551 Fotopersbureau Davontur ( Stadsarchief Deventer )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In 2012 schonk mevrouw B. (Betty) Veldwachter haar collectie bestaande uit ruim 1100 negatieven aan HCO vestiging Deventer (toen nog SAB). In 2015 volgde een aanvulling op de collectie van nog eens 1500 negatieven.
Mevrouw Veldwachter runde begin jaren 1960 een Fotopersbureau in Deventer, genaamd "Davontur" (inschrijving Kamer van Koophandel 1961-1964). Zij maakte van circa 1960-1970 foto's in Deventer. In de beeldbank van het International Institute of Social History zijn twee foto's uit 1975 te vinden gemaakt door Davontur/Veldwachter, wellicht was zij ook later nog actief met haar fotopersbureau.

HCO vestiging Deventer digitaliseerde de gehele collectie en stelt deze nu gratis ter download beschikbaar via de beeldbank.

De collectie bestaat inmiddels uit ruim 2600 zwart-wit negatieven en geeft een prachtig beeld van Deventer en het dagelijks leven van haar inwoners in de vroege jaren 1960.
U ziet wedstrijden van atletiekvereniging Daventria, spelende kinderen op markt op de Brink, de aanleg van de Kunstijsbaan aan de Rembrandtkade, nieuwbouw van de flats aan de Karel de Grotelaan, toeschouwers bij wedstrijden in het voetbalstadion van Go Ahead... En dat alles gezien door de ogen van een zeer kundig fotografe.

Mevrouw Veldwachter heeft meegewerkt aan de publicatie "Pak van mijn hart: werken aan alledaagse kansen in de Rivierenwijk te Deventer" in 2008. Zij verhuisde naar Nijmegen in 2011 en woonde daarvoor in de Rivierenwijk in Deventer.

Met medewerking van de heer T. de Kreek, vrijwilliger van de SIED (Stichting Industrieel Erfgoed Deventer) is bijna driekwart van de afbeeldingen tot in detail beschreven.
Voor het resterende deel vragen wij uw medewerking: meent u te weten wie of wat er op de nog onbeschreven foto's te zien is, laat het ons dan weten via de reactieknop bij de betreffende afbeelding.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1961-1970
Omvang:
2600 stuks
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Taal:
Nederlands
Inventarisatierichtlijn:
ISAD(G): Algemene Internationale Norm voor Archivistisch Beschrijven
Inventarisatiedatum:
mei 2015
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1551, Fotopersbureau Davontur, inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 1551, inv.nr. ….
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS