Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Van der Meulen's Boekhandel
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Collectie Van der Meulen's Boekhandel te Deventer. De boekhandel heeft bestaan van 1921-1927 in Deventer. De winkel heette voluit: Van der Meulen's Boekhandel, algemeene boek-, muziek- en kunsthandel en Photohandel, Nieuwstraat 14 t.o. het Postkantoor in Deventer.
De collectie bestaat uit ansichtkaarten en foto's die in de winkel verkocht werden. De collectie is geschonken door de kleindochter van Van der Meulen.
In deze collectie is goed te zien dat er door de Boekhandel keuzes gemaakt werden in procedés van de foto's en ansichtkaarten.
Per afbeelding zijn telkens die verschillende procedés beschreven.
Zo kan het voorkomen dat dezelfde afbeelding drie of vier keer voorkomt in de collectie, telkens in een ander fotoprocedé of afdrukstadium van een ansichtkaart.
Op een groot deel van de foto's is achterop een handgeschreven ontwerp gemaakt voor een ansichtkaart. Een aantal foto's is in spiegelbeeld afgedrukt; de reden hiervoor is onbekend.
Alle foto's zijn gemaakt door dhr Thomas Karst van der Meulen, eigenaar van de boekhandel.

In de collectie beeldmateriaal van SAB was al een set ansichtkaarten aanwezig, uitgegeven door Boekhandel van der Meulen. Die set is toegevoegd aan deze collectie. (1365_0023, 10.SK6.3). Van bijna alle ansichtkaarten in deze set is de originele foto in deze collectie aanwezig.
Van der Meulen is waarschijnlijk eind 1919 in Deventer gekomen vanuit Amsterdam. Hij werkte daar bij Maison Gerson, een modehuis, waar Alida, zijn toekomstige vrouw, op de boekhouding werkte. Wat Thomas voor werk deed is niet bekend. Eerst vertrok Thomas Karst naar Deventer en daarna zijn vrouw Alida Kroonenburg. Ze zijn in circa 1920 getrouwd.
De familie van der Meulen kwam uit Friesland, uit Sneek. Er bestaat nog steeds een ansichtkaartenhandel genaamd Van der Meulen in Sneek, met op de ansichtkaarten een logo van een molentje achterop met tussen de wieken VDMS. Een van de broers is een boekhandel gestart in Alkmaar, en Thomas dus in Deventer. P.J. Apken hield er mee op en zocht een opvolger. Thomas nam de boekhandel over.
Maar het was toch zijn vak niet. Thomas hield er in 1927 al mee op en vertrok naar Voorburg, waar hij ging werken voor een koffie- en theezaak. Daar heeft hij de rest van zijn leven gewoond. Hij is overleden in circa 1970. Zijn vrouw Alida is 105 jaar oud geworden.
Er stond altijd een piano in de winkel, waarop Alida de bladmuziek die zij in de winkel verkochten voorspeelde. Zij ambieerde een muziekcarriere. Hun dochter heette Lidy Albertine van der Meulen (geboren in 9-2-1923 in Deventer en getrouwd met Leonard Laurense).
De schenkster van deze collectie is Alida Laurense, dochter van Lidy Albertine en kleindochter van Thomas Karst van der Meulen.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
ca. 1921-1927
Omvang:
123 foto's en 1 albumset ansichtkaarten
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Taal:
Nederlands
Opmerkingen:
Van der Meulen had een boekhandel in de jaren 1921-1927
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 1512, Van der Meulen's Boekhandel, inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 1512, inv.nr. ….
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS