Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Pomp- en putmeesters
0736 Pomp- en putmeesters ( Stadsarchief Deventer )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Sedert de Middeleeuwen waren in elke wijk twee putmeesters belast met het beheer van de drinkwater- en brandputten. Het toezicht lag bij de straatschepenen (ID 693, inv. nr. 17 en 28). Krachtens het stadsrecht waren deze eigendom van de wijk (ID 690, inv. nr. 132 en 133).
Ging het aanvankelijk om putten, waaruit met een ketting emmers water naar boven werd gehaald, begin 17e eeuw kwam in de putten een pomp te staan. De stadsregering resolveerde in 1675 dat er bij elke pomp voldoende brandemmers aanwezig moesten zijn, en in 1680 bovendien een reserve-zuiger (ID 691, inv. nr. 9). Het beheer hield in dat onderhoud en reparatie van de put, van de pomp en van de brandemmers aan de zorg van pomp- en putmeesters toevertrouwd waren, alsmede de inning van pomp- en putlasten. Vanaf 1802 werden de pomp- en putmeesters benoemd door de municipaliteit (vanaf 1814 de gemeenteraad). Bij vorst zorgden de pompmeesters dat de pomp behoorlijk met mest werd ingepakt teneinde de watervoorziening te waarborgen (zie inv. nr. 8) en bij lage grondwaterstand werden de putmeesters door B&W bevolen de putten uit te diepen (zie inv. nr. 7). De pompen en putten werden per 1-1-1865 in eigendom overgedragen aan de gemeente, die daarbij ook de bezoldiging van de put- en pompmeesters voor haar rekening nam. Na de aanleg van de waterleiding in 1893-1895 verdwenen de putten en pompen geleidelijk.
Boeken en stukken van de pomp- en putmeesters van Deventer, afkomstig van Openbare Werken
Kenmerken
Datering:
1756-1865 (1907)
Openbaar:
2000
Omvang:
ca 1 m
Voorwaarden voor reproductie:
De voorwaarden voor reproductie bij Stadsarchief Deventer zijn van toepassing.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
NL-DvHCO, HCO Stadsarchief Deventer, ID 0736, Pomp- en putmeesters, inv.nr. …
VERKORT:
NL-DvHCO, ID 0736, inv.nr. ….
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS