Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Collectie van Riel
1662 Collectie van Riel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Herm van Riel werd geboren te Zwolle op 23 september 1815 en overleed te Zwolle op 36-jarige leeftijd in 1852. Hij was een zoon van Olivier van Riel en Johanna Ophof. In 1829 was Herm leerling van de 3e klas van de dagschool van de Maatschappij tot Nut van t Algemeen. Op 22 juli 1829 ontving hij het in deze collectie aanwezige boekje als ereprijs. Bij de uitreiking verwoordde de voorzitter van de Commissie het als volgt:"ten blijke van tevredenheid over zijn vlijt, in hope, dat hij hierdoor ten sterkste zal worden aangespoord, om zich, door aanhoudende vlijt en toenemende gehoorzaamheid, de tevredenheid der Commissie meer en meer waardig te maken".
Door het overlijden van de echtelieden Cornelis van Riel (overleden Zwolle 30 oktober 1875) en Elisabeth Jacoba Maria Sloet (overleden Zwolle 27 maart 1875) kwamen hun kinderen in het weeshuis te Zwolle terecht. De dochters Gezina (1861), Gerridina ((1864) en Johanna (1868) werden op 16 november 1875 in het personenregister van het weeshuis geregistreerd. In het weeshuis kregen ze een goede leerschool en werden ze opgevoed tot deugdzame en gelovige leden van de maatschappij. Respectievelijk in 1879, 1883 en 1887 werden ze aangenomen als lidmaat van de hervormde gemeente van Zwolle. Bij het verlaten van het weeshuis ontvingen ze respectievelijk in 1881 (Gezina), 1885 (Gerridina) en Johanna (1889) een uitzet. Johanna werd onderwijzeres kantwerken en vestigde zich in Brummen. Haar oudere zus Gezina huwde in Brummen in 1890 met Albert Willem Zomer. Gezina en Albert stierven in 1908 en 1905 en lieten twee jonge kinderen na, te weten Jan Willem (1892) en Elisabeth Jacoba Maria (1895). Johanna nam de zorg voor deze kinderen op zich.

De collectie van Riel bevat stukken uit 1829 en de jaren 1885/1886 en kent een omvang van 0, 24 m1. De stukken werden in september 2018 door de heer B. de Ridder te Wageningen aan het HCO geschonken. Het materiaal is openbaar.
Kenmerken
Datering:
1829, 1885 en 1886
Omvang archiefblok:
0,24
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van Collectie van Riel, 1829, 1885 en 1886, Zwolle (2018).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS