Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: J. Pruis, hoofdinspecteur van politie te Zwolle
1648 J. Pruis, hoofdinspecteur van politie te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Johannes Pruis werd geboren te Groningen op 20 november 1916, zoon van Jacob Pruis en Trientje Bijleveld. Hij overleed te Zwolle op 23 juli 2016, tengevolge van een auto-ongeluk op de IJsseldijk. Hij was op 29 december 1941 te Groningen getrouwd met Geertruida Folkers, geboren te Groningen 21 juni 1919 en overleden te Zwolle op 31 december 2001, dr. van Folkert Folkers en Martje Schuil.

Hij vervulde zijn militaire dienst (1936-1940) als sergeant-capitulant bij het 12e Regiment Infanterie. Hij ging op 14 juli 1940 met groot verlof. Een maand later trad hij als vrijwilliger in dienst van het Wapen der Marechaussee, waarna zijn definitieve aanstelling als wachtmeester te voet volgde op 1 september 1941. Eervol ontslag werd verleend op 17 augustus 1943. Van 1943-1946 was Pruis werkzaam als opperwachtmeester der Staatspolitie, ingedeeld bij de Marechaussee te Groningen. Per 1 juli 1945 was Pruis in dienst getreden bij de gemeentepolitie te Zwolle. In een interview vertelde Pruis daarover: "Als rasechte Groninger wilde hij graag in Groningen blijven werken en daarom had hij, in het bezit van het inspecteursdiploma (1941), bij commissaris Vos (vader van de latere korpschef Vos van de Zwolse politie) van Groningen geïnformeerd of er geen banen vacant waren. Dit was niet het geval, maar de dag erop moest Pruis bij Vos komen. Lettinck, korpschef van Zwolle, zocht inspecteurs, of dat niet wat voor Pruis was? "Wil je wel naar Zwolle"? was de vraag. Dat wilde Pruis wel. Dus hij naar Zwolle voor een sollicitatiegesprek met de burgemeester van Zwolle. Zonder Pruis ervan op de hoogte te stellen bracht Lettinck ondertussen een bezoek thuis aan de vrouw van Pruis om even te kijken wat voor vlees hij in de kuip had". Van 1950-1962 was Pruis plv hoofd van de dienst Bescherming Bevolking te Zwolle. Belangrijke hoogtepunten in zijn carrière waren het bezoek van Koningin Juliana (1970) en de opening van het nieuwe hoofdbureau (1971). Eervol ontslag werd verleend per 1 december 1976.
Het archiefje van J. Pruis loopt over de jaren 1936-1981 (2005) en kent een omvang van 0,24 m1. Het werd in december 2017 door mw. T.M.G. Pruis te Den Haag aan het HCO geschonken. De beschreven archiefstukken zijn openbaar.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1936 - 1981
Omvang archiefblok:
0,24 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van archief van J. Pruis, hoofdinspecteur van politie te Zwolle, 1936 - 1981, Zwolle (2018).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS