Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Familiearchief Kemerink te Zwollerkerspel/Zwolle
1639 Familiearchief Kemerink te Zwollerkerspel/Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
De familie Kemerink is afkomstig uit Wijhe.
Johannes Bernardus Kemerink werd op 15 april 1879 te Wijhe geboren als zoon van de echtelieden Hermanus Kemerink en Maria Zandkamp. In 1903 trad Johannes Bernardus in dienst van de Nederlandse Spoorwegen. Hij zou tot aan zijn eervol ontslag per 1 maart 1937 als verensmid bij de Centrale Werkplaats werkzaam blijven. Ter herinnering aan zijn 25-jarig dienstverband ontving hij in 1928 een fraaie oorkonde. Hij trouwde te Zwolle op 22 september 1904 met de 29 jarige uit Heino afkomstige dienstbode Antonia Rientjes. Zij was een dochter van de echtelieden Hendrikus Rientjes en Johanna Hendrika Wiggers. Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren, waaronder Hendrikus Hermanus Kemerink.

Antonia Johanna van Duuren werd in 1908 geboren te Zwolle. Ze verbleef van 1921-1926 aan de Bijzondere Kweekschool voor Onderwijzeressen te Tilburg. Ze was gehuwd met bovengenoemde Hendrikus Hermanus Kemerink, die in 1931 als schoenmaker in Ommen werkzaam was. Na het behalen van haar diploma Nuttige Handwerken in 1926 ging Antonia Johanna van Duuren als onderwijzeres aan de slag te Zwolle, later gevolgd door Kampen, Wijhe en Vilsteren. In 1972 nam ze afscheid van het onderwijs.
Het familiearchief Kemerink te Zwolle loopt over de jaren 1903-1962 en kent een omvang van 0,12 m1. Het bevat in hoofdzaak stukken van Johannes Bernardus Kemerink (1879-1963) en zijn schoondochter Antonia Johanna Kemerink- van Duuren. Het archiefje werd in maart 2018 door de heer W.J.M. Kemerink te Zwolle aan het HCO geschonken. Het archiefje is openbaar.
Kenmerken
Datering:
1903 - 1963
Omvang archiefblok:
0,12
Toegang:
J.J. Seekles, Plaatsingslijst van Familiearchief Kemerink te Zwollerkerspel/Zwolle, 1903 - 1963, Zwolle (2017).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS