Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Podium van Kerken te Zwolle
1507 Podium van Kerken te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In veel plaatsen in ons land krijgt in de 20e eeuw de samenwerking tussen de kerken vorm - naar landelijk voorbeeld - in een Raad van Kerken. Een Raad van Kerken heeft ook in Zwolle bestaan - van 1968 tot en met 1975. Na de opheffing van de Zwolse Raad van Kerken ontstond er wel een (tijdelijke) stuurgroep, bestaande uit ds. A. van Es, ds. A. Ridderman en deken G. Koeleman, om een nieuwe vorm van samenwerking tussen kerken te zoeken, teneinde de oecumene in Zwolle niet verloren te laten gaan.
Er bleek toch behoefte te bestaan aan een 'gezamenlijk adres', aan 'onderling beraad' over maatschappelijke vragen en aan een 'organisatorisch dak' voor interkerkelijke werkgroepen.
In 1978 besloten zeven Zwolse kerken te komen tot een Podium van Kerken dat op een praktische manier en zonder al te grote oecumenische pretentie gestalte kon geven aan een overleg- en vertegenwoordigende functie.
Vanaf het begin - in 1979 - namen aan het Podium van Kerken in Zwolle deel: de Doopsgezinde gemeente, Evangelisch- Lutherse gemeente, Gereformeerde kerk, Hervormde gemeente, Leger des Heils, Remonstrantse gemeente en de Rooms-Katholieke kerk.
Later sloten zich aan: de Vrije Katholieke kerk, Vrije Evangelische gemeente, Vrije Evangelisatie Zwolle, Protestantse gemeente Zwolle, Dominicanenkerk, Christelijke Gereformeerde kerk, Baptistengemeente Zwolle en de Basisgemeente de Werkplaats.

'Samen - Kerk - Zijn' betekent voor het Podium in de praktijk het bevorderen van o.a. het zoeken naar wegen om het Evangelie levend te houden, samen het pastoraat beoefenen, steun geven aan groepen die zich inzetten voor ontwikkelingswerk en vluchtelingen, aandacht vragen voor armoede en contact onderhouden met anders-denkenden.
Het Podium wil een contactadres zijn voor de gezamenlijke kerken in Zwolle en een plek voor bezinning.
Het Podium van Kerken is een overlegorgaan. Als er besluitvorming noodzakelijk is, zullen de leden eerst overleg met de achterban moeten kunnen voeren. Daarna kan er een besluit volgen.
Het Podium heeft aan een aantal oecumenische vieringen in Zwolle meegewerkt: met name aan de oecumenische vieringen van het 750-jaar Zwolle (1980), 40-jaar bevrijding van Zwolle (1985) en 600-jaar Windesheim (1987). Er zijn contacten met werkgroepen en organisaties, bijvoorbeeld met de Interkerkelijke Werkgroep Suriname, contact met Molukse kerken, werkgroep 'De Bres' en werkgroep 'Kerk en Lokale Omroep Zwolle'. De laatste twee genoemde werkgroepen zijn vanuit het Podium gestart, maar opereren nu zelfstandig.
Op 2 september 2004 is er een bijeenkomst gehouden ter viering van het 25-jarig jubileum van het Podium van Kerken te Zwolle.
Het archief van het Podium van Kerken loopt over de jaren 1980 - 2007. Van het oorspronkelijke archief is de helft voor vernietiging in aanmerking gekomen. Er zijn veel dubbele exemplaren van brochures, syllabi en verslagen van conferenties aangetroffen. Het archief heeft een omvang van 0.24 meter. Belangrijk om te vermelden is dat ' De Raad van Kerken ' een van de eerste initiatieven in Zwolle was om te komen tot een oecumene tussen kerken.
Er is geen overeenkomst van bewaargeving of schenking opgemaakt. De archiefbescheiden zijn openbaar.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1980 - 2007
Omvang archiefblok:
0,5 m
Toegang:
Boog, E.W., Inventaris van het archief van het Podium van Kerken te Zwolle, 1980 - 2007, Zwolle (2014).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS