Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Nederlandse Hervormde Vereniging ter bevordering van het ker...
1467 Nederlandse Hervormde Vereniging ter bevordering van het kerkelijk medeleven te Hasselt, later Nederlands Hervormde gemeente 'De Baak' te Hasselt ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het sturen van een rondzendbrief door een groep gemeenteleden van de Hervormde Kerk te Hasselt in november 1956, met bezwaren tegen de verkiezing van diakenen kan worden gezien als de eerste stap in de richting van de stichting van de Hervormde Kerk "de Baak".
Het eerste nummer van het Contactblad - een nieuwsbrief voor leden en belangstellenden - welke onregelmatig verschijnt, verhaalt de ontstaansgeschiedenis.(zie inv.nr.2)
Op 21 januari 1959 werd opgericht de "Nederlandse Hervormde Vereniging ter bevordering van het kerkelijk medeleven te Hasselt" met als grondslag "de Bijbel en staat op de bodem der belijdenisgeschriften".
"Lid kunnen zijn alle belijdende leden der Nederlands Hervormde Kerk van Hasselt en doopleden van tenminste 21 jaar, die met doel en grondslag van de Vereniging instemmen.
Doel van de vereniging is het bevorderen der geestelijke belangen der gemeente o.a. door het beleggen van bizondere samenkomsten om ook de onvoldoende kerkelijke medelevenden tot een dieper kerkelijk besef te brengen". (Statuten 1959)
Door de week werden 's avonds diensten gehouden in het voormalige schoolgebouw later het cultureelcentrum 't Bastion staande aan het Justitie Bastion.
Ds. J.G.U. van Hoogstraten is aangesteld als pastoraal medewerker en in september 1970 opgevolgd door ds. B. Dagevos.
In 1969 worden verzoeken ingediend bij de Generale Synode om te komen tot status van buitengewone wijkgemeente. Op 7 mei 1972 wordt dan de buitengewone wijkgemeente in wording plaats geïnstitueerd. (inv.nr.1).
De eerste kerkenraadsvergadering vindt plaats op 3 mei 1972 en daarmee wordt de periode van het bestuur van bovengenoemde vereniging afgesloten.
Nog in hetzelfde jaar groeit het idee om te komen tot de bouw van een eigen kerkgebouw.
De kerkvoogdij krijgt toestemming om de plannen verder uit te werken wat uiteindelijk tot resultaat heeft dat op 17 maart 1975 de eerste paal voor een kerkelijk/verenigingscentrum kan worden geslagen; het gebouw officieel wordt geopend op 28 november 1975 en de naam "de baak" onthuld. De gemeente bestaat dan uit 777 leden met 236 pastorale eenheden.
In 1991/1992 wordt het kerkelijk centrum uitgebreid met een aanbouw aan de oostzijde waartoe en stuk grond is aangekocht van de gemeente Hasselt.
De eerste pastorie werd gehuurd en stond aan de van Dedemlaan. (1969).
Een tweede pand aan de H.A.W. v.d. Vechtlaan nr.106 is de woning van ds. G.J.D.Ch.Loor.
Voor ds. J. Folkertsma werd de woning Doornstraat nr. 7 gehuurd en later aangekocht om te dienen als pastorie.
Uiteindelijk werd besloten tot de bouw van een pastorie naast de kerk aan de Oudendijk nr. 2a, welk pand in 1995 werd bewoond door het gezin van ds. H. Engelsma later opgevolgd door het gezin van ds. P.A. van Elten (2001) en in 2009 door ds. G. Doorn en gezin.
1. Het archief
Kenmerken
Datering:
1956 - 2004
Omvang archiefblok:
5,25
Toegang:
Vegte, J.O. van der, Inventaris van het archief van de Hervormde gemeente 'De Baak' te Hasselt, 1956 - 2004, Hasselt (2011).
Openbaarheid:
De inventarisnummers 34-40, 64 en 131-139 zijn gedurende 50 jaar alleen ter inzage met schriftelijke toestemming van het kerkbestuur.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS