Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: GGD Regio IJssel Vecht
1463.1 GGD Regio IJssel Vecht ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Over de geschiedenis van de DGGD (archiefbloknummer 1463) en de GGD Regio IJssel Vecht (1463.1) verscheen in 2001 bij Erasmus Publishing te Rotterdam een boek van prof. dr. A,H.M. Kerkhoff onder de titel "Raadsbesluiten als remedie, openbare gezondheidszorg in Zwolle en de Regio IJssel-Vecht over de jaren 1900-1995". Dit boek is als inventarisnummer 608 in het archief van de Regio IJssel-Vecht (archiefbloknummer 1348.3) opgenomen.

De studie is in drie delen uiteen gevallen. Het eerste deel betreft de periode waarin Zwolle noch de Zwolse regio beschikten over een eigen gemeentelijke gezondheidsdienst. Deze periode werd opgedeeld in de tijd vóór de Eerste Wereldoorlog en de periode tussen de twee wereldoorlogen, het Interbellum. Het tweede deel beslaat de periode waarin zich een (inter-) gemeentelijk dienst voor medisch preventieve aspecten van de openbare gezondheidsregeling ontwikkelde. Ook dit tijdvak werd in tweeën gedeeld. In afzonderlijke hoofdstukken werd aandacht besteed aan de jaren 1951-1968 waarin de Zwolse dienst zijn eerste voorzichtige groei beleefde en de jaren 1968-1973 waarin de dienst, na een ernstige bestuurlijk-organisatorische crisis, een nieuwe start maakte. Het derde deel betreft de regionale dienst die zich vanaf het begin van de jaren zeventig ontwikkelde en die uitmondde in de GGD Regio IJssel-Vecht. Het boek wordt afgesloten met een beschouwing in hoofdstuk 14. Hierin werd - samengevat - stilgestaan bij 95 jaar politieke, bestuurlijke en organisatorische ontwikkelingen die de openbare gezondheidszorg in de Zwolse regio vorm hebben gegeven.

Het archief is in mei 2017 naar het HCO overgebracht. Het archief is openbaar.
dossierinventaris
Kenmerken
Datering:
1988 - 1993
Omvang archiefblok:
2,60
Toegang:
J. de Boer, Inventaris van GGD Regio IJssel Vecht, 1988 - 1993, Zwolle (2017).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS