Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Districts Geneeskundige en Gezondheidsdienst (DGGD) te Zwolle
1463 Districts Geneeskundige en Gezondheidsdienst (DGGD) te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Over de DGGD Zwolle e.o.

De districts geneeskundige - en gezondheidsdienst Zwolle en omgeving (DGGD) ontstond in 1974 uit de GGD Zwolle. In dat jaar sloten de gemeenten Avereest, Dalfsen, Genemuiden, Gramsbergen, Hardenberg, Hasselt, Hattem, Heino, Kampen, Nieuwleusen, Ommen, Staphorst, Wijhe, IJsselmuiden, Zwartsluis en Zwolle een gemeenschappelijke regeling. Directe aanleiding tot het ombouwen van de GGD Zwolle tot DGGD was de Wet op het Ambulancevervoer van 23 april 1971. De verantwoordelijkheid voor het ambulancevervoer werd voortaan gelegd bij de gemeentebesturen. Bovengenoemde 16 gemeenten delegeerden deze verantwoordelijkheid aan de DGGD.

ambulancevervoer vóór 1974.

Vermoedelijk al sinds 1947/1948 werd door de gebroeders D. en S. Land een taxibedrijf annex ambulancedienst geëxploiteerd. In een gebied begrensd door Wijhe, Heino, Dalfsen, Nieuwleusen, Den Hulst, de Lichtmis, Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove, Genemuiden, Zuid-Kampen, Hattem, Hattemerbroek en Wezep werd het ziekenvervoer per ambulance-auto en taxi verzorgd. De ziekenfondsen waren bereid de firma Land in een monopoliepositie te plaatsen ten aanzien van zowel het zgn. liggend ziekenvervoer (per ambulance) als het zgn. zittend ziekenvervoer (per taxi). Dit betekende dat het voor rekening van de ziekenfondsen doen vervoeren van verzekerden in het bovengenoemde gebied uitsluitend geschiedde door de firma Land. Het wagenpark van de firma Land bestond in 1969 uit drie ambulance-auto's en zeven Mercedes-taxi's. Er waren acht chauffeurs werkzaam. De zeven taxi's werden voor 95% ingezet voor het zittend ziekenvervoer. Eind zestiger jaren kwam de monopoliepositie van de gebrs. Land onder vuur te liggen. Door de bouw van bejaardencentra in verschillende gemeenten werden door de ziekenfondsen en vervoerders overeenkomsten afgesloten. Verzekerden dienden zich voor vervoer te melden bij de dichtstbij zijnde gevestigde personenvervoer-ondernemer. Dit leidde tot toenemende concurrentie.
Daarnaast gold de gemeente Zwolle op het terrein van het ongevallenvervoer als een grote concurrent voor de firma Land. Dit vervoer werd eerst door de Gemeentepolitie Zwolle en vanaf medio 1969 door de GGD Zwolle uitgevoerd. Aanvankelijk gebeurde dit met één ambulance en twee verplegers. Uiteindelijk bleek dit een onrendabele zaak te zijn. Op 18 december 1971 besloot de gemeente Zwolle tot overname van het bedrijf van de gebrs. D. en S. Land. Voortaan werd het ambulancevervoer uitgevoerd door de GGD Zwolle. In 1973 gevolgd door de overname van de ambulances van het Roode Kruis Kampen.

Taken van de DGGD.

Naast het ambulancevervoer bestond het takenpakket van de DGGD in 1977 uit:
1. algemene medische dienst, bevattende ondermeer algemene gezondheidszorg, lijkschouw en vaccinaties.
2. schoolgeneeskundig toezicht van kleuter, basis- en voortgezet onderwijs.
3. logopedie.
4. bedrijfsgeneeskundige zorg voor gemeenten en instellingen.
In de tachtiger jaren van de 20e eeuw kwamen daar taken bij op de navolgende terreinen: epidemiologie, jeugdtandzorg, rampenbestrijding, bevolkingsonderzoeken, geslachtsziektenbestrijding en milieu-incidenten.

Opheffing van de DGGD.

Met ingang van 1 januari 1988 werd de DGGD als zelfstandig orgaan opgeheven en als tak van dienst ingebracht in de Regio IJssel-Vecht.


Over het archief.

Het archief van de DGGD Zwolle e.o. loopt over de jaren (1963) 1974-1988 (1993) en kent een omvang van 3m1. Bij het opstellen van de plaatsingslijst is de numerieke volgorde van de dossiers in de oorspronkelijke dossierinventaris leidend geweest. Uit het archief zijn een aantal in de oorspronkelijke dossierinventaris vermelde dossiers vernietigd. Het archief werd in mei 2011 door de directeur van de GGD IJsselland te Zwolle aan het HCO overgedragen. Het archief is in principe openbaar, met uitzondering van de inventarisnummers 74-81 en 85, waarvan de openbaarheid is beperkt tot 2030.

Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
(1963) 1974 - 1988 (1993)
Omvang archiefblok:
3 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van de Districts Geneeskundige en Gezondheidsdienst (DGGD) te Zwolle, (1963) 1974 - 1988 (1993), Zwolle (2011).
Openbaarheid:
De inv.nrs. 74-81 en 85 zijn tot 2030 alleen ter inzage na toestemming van de directeur van het HCO.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS