Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Stichting Ariëns Prins van Wijngaardenzwembad te Hasselt
x1365.12 Stichting Ariëns Prins van Wijngaardenzwembad te Hasselt ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1365.12 Stichting Ariëns Prins van Wijngaardenzwembad te Hasselt ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding inventaris Zwembad
In 1923 zijn serieuze pogingen aangewend om tot de bouw van een zwembad te komen. Evenwel zonder resultaat.
Een nieuwe poging in 1939 had meer succes. Een toen gevormde stichting gelukte het om een bad te maken aan de boorden van het Zwartewater. Najaarstormen, ijsgang en oorlogsomstandigheden hielpen het bad na een aantal jaren naar de ondergang.
Geen zwembad toch werd er gezwommen in het Zwartewater, echter zonder toezicht. Uit veiligheidsoverwegingen en uit oogpunt van volksgezondheid waren voor het gemeentebestuur van Hasselt aanleiding om na de tweede wereldoorlog plannen te beramen voor de bouw van een gemeentelijk zwembad.
Een lange lijst van kapitaalswerken en het feit dat het gemeentebestuur zich al lang niet meer kon scharen onder de gemeenten die er in slagen elk jaar een sluitende begroting vast te stellen deden de uitvoering van de plannen voor een zwembad in de ijskast verdwijnen.
Het particuliere initiatief moest uitkomst brengen.
In 1957 werd een commissie gevormd met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, burgerij en overheid, welke op 1 september begon met het voeren van besprekingen, maken van plannen en acties voeren met als resultaat dat op 12 juli 1958 tot oprichting van de Stichting Zwembad Hasselt en met bouw kon worden begonnen. De in Hasselt gevestigde fa. Prins van Wijngaarden had een groot aandeel in de aanleg zo groot zelfs dat in 1963 werd besloten de naam te wijzigen in zwembad "Ariëns Prins van Wijngaarden".
In 1979 werd een werkgroep ingesteld welke zich bezig hield met het maken van plannen voor de renovatie van het zwembad. Waterverlies door lekkage was de belangrijkste reden om plannen te maken voor verbetering dan wel totale vernieuwing van het bad. De enorme kosten die voor verbetering noodzakelijk waren en de hoge exploitatielasten noodzaakten het stichtingsbestuur om in 1982 uit een oogpunt van doelmatigheid de werkzaamheden te beëindigen. Het zwembad werd in eigendom overgedragen aan de gemeente.
In het jaar 2008 werd het zwembad wederom ingebracht in een stichting waarin ook de baden in Genemuiden en Zwartsluis zijn ondergebracht. Het archief voor zover nog aanwezig werd overgebracht naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats waar het in 2008 werd geïnventariseerd.
Hasselt, januari 2009.
Kenmerken
Datering:
1957 - 1982
Omvang archiefblok:
1,12 m
Toegang:
Inventaris van het archief van de Stichting Ariëns Prins van Wijngaarden zwembad, 1957 - 1982, Hasselt (2009).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS