Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Gemeente Zwolle, Luchtbeschermingsdienst (Geneeskundige afdeling)
x0762 Gemeente Zwolle, Luchtbeschermingsdienst (Geneeskundige afdeling) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0762 Gemeente Zwolle, Luchtbeschermingsdienst (Geneeskundige afdeling) ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
In zijn schrijven van 5 mei 1927, letter P no.483a, adviseert de commissaris van politie Derksema aan de burgemeester om tot instelling van een Commissie van Voorbereiding over te gaan. Deze commissie zou maatregelen moeten uitwerken ter bescherming van de bevolking tegen de gevolgen van aanvallen uit de lucht. Overeenkomstig besluit de burgemeester om Derksema aan te wijzen als Hoofd van de Luchtbeschermingsdienst in de gemeente Zwolle, waarbij aan hem eveneens de voorbereiding en organisatie van een gemeentelijke luchtbeschermingsdienst wordt opgedragen. Bijgestaan door een commissie van voorbereiding, waarin zitting hebben de directeuren van een 5-tal gemeentelijke diensten en de voorzitters van de afdelingen Zwolle van het Rode Kruis, het Groene Kruis en de Vereniging E.H.B.O., neemt Derksema de opbouw van de dienst met voortvarendheid ter hand.
Ondanks de vele organisatorische, financiële en personele problemen, die mn. in de crisisjaren de uitbouw van de dienst enigszins stagneren, slaagt Derksema er in om in 1933 de organisatie van de Luchtbeschermingsdienst te voltooien. In de daaropvolgende 12 jaren heeft de dienst haar noodzaak en nut meermalen bewezen. De dienst werd met ingang van 1 januari 1946 opgeheven.
Het bij de gemeentelijke archiefdienst berustende archief van de gemeentelijke luchtbeschermingsdienst kent een omvang van 1 archiefdoos. Het betreft bescheiden die betrekking hebben op de werkzaamheden van de geneeskundige afdeling van de dienst over de jaren 1939/1940. Deze bescheiden werden in september 1979 door Mw. Klinkert-Blokhuis te Hattem aan de dienst geschonken. Het gaat hierbij om de inventarisnummers 6, 7 en 8. De overige bescheiden werden aangetroffen in het archief van de Gemeentepolitie Zwolle. Zij waren daarin terechtgekomen vanwege de bemoeienis van de Commissaris van Politie bij de oprichting van de gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst. Er is voor gekozen om ze in deze plaatsingslijst op te nemen.
Voor een overzicht van de geschiedenis van de Luchtbeschermingsdienst over de jaren 1927-1945 wordt ook verwezen naar de dossiers in het secretarie-archief van de gemeente Zwolle (AAZ3, dienst XXVII).
Het archief is openbaar.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1933 - 1948
Omvang archiefblok:
0,62 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van de Luchtbeschermingsdienst van Zwolle, 1933 - 1948, Zwolle (1998).
Bijzonderheden:
Oud: DA008.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS