Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Choleracommissie te Zwolle
x0758 Choleracommissie te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0758 Choleracommissie te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
In de tweede helft van juni 1866 openbaren zich bij een schipper de symptomen van de besmettelijke ziekte cholera asiatica. Het hoogtepunt van de epidemie werd in de maanden juli en augustus bereikt; het laatste geval deed zich voor op 23 oktober. In het geheel zijn 344 personen door de ziekte aangetast, waarvan er 204 zijn overleden en 140 zich hebben hersteld.
Met het oog op de goede diensten, bij het heersen van vroegere cholera-epidemieën door speciale commissies bewezen, besloot de gemeenteraad op 18 juni 1866 tot de instelling van een cholera-commissie. De commissie werd belast met het voorlichten van het gemeentebestuur en Zwolse ingezetenen omtrent de maatregelen, " welke bij het uitbreken der ziekte tot hare beteugeling nuttig en dienstig zouden geacht worden ". De commissie, onder voorzitterschap van burgemeester Mr.J.A.G. Baron de Vos van Steenwijk, kwam 6 maal bijeen, tw. op 21 en 28 juni, 4 en 30 juli, 4 september en 17 november 1866.
In haar eerste vergadering besloot men tot de instelling van een viertal subcommissies:
1. een subcommissie, belast met een goede oppassing en verpleging der zieken en voor hun tijdig vervoer naar het ziekenhuis, als ook voor de behandeling der lijken en het spoedig vervoeren daarvan.
2. een subcommissie, belast met het voorzien in de behoefte aan kleding, ligging, dekking en wat daartoe verder behoort en zorgen voor de uitdeling van stroo en de reiniging der woningen.
3. een subcommissie, belast met de verstrekking van goed en versterkend warm voedsel.
4. een subcommissie, belast met de financiële afwikkeling van de spijsuitdelingen en andere benodigdheden.
Deze subcommissies brachten verslag uit aan de cholera-commissie. Bij raadsbesluit van 12 november 1866 no.448 werd de cholera-commissie ontbonden.
Kenmerken
Datering:
1866
Omvang archiefblok:
0,12 m
Toegang:
Huijsmans, W.A., Plaatsingslijst van het archief van de Choleracommissie te Zwolle, 1866, Zwolle (1991).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS