Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Ministerie van Oorlog, Indelingsdistrict voor de dienstplich...
0566 Ministerie van Oorlog, Indelingsdistrict voor de dienstplicht te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

Zoektermen: trefwoord:Defensie
beacon
 
 
Inleiding
Bij ministeriële beschikking van 20 oktober 1913, nr. 235 *  werd de "Indeelingsregeling" van kracht. In de considerans van het besluit wordt gesteld dat "het wenselijk ...(werd geacht)... meer verband te leggen tussen de indeling van de militieplichtigen bij de verschillende onderdelen van het leger en de indeling van de landweerplichtig geworden militieplichtigen bij de verschillende onderdelen der landweer."
In 1922 werden de "Algemeene regelen betreffende de indeeling, de inlijving enz." gewijzigd. * 
Ook werd dat jaar de verdeling van de indelingsdistricten opnieuw vastgesteld. * 
In artikel 57 van het Dienstplichtbesluit van 1929 *  werd bepaald dat Nederland in 12 indelingsdistricten werd verdeeld. De minister van Defensie wees in elk district een commandant aan die werd belast met "(...)de toepassing van de voorschriften omtrent de toewijzing van de tot gewoon dienstplichtige bestemde personen aan de onderdelen van de landmacht of aan de zeemacht(...)."
De districtscommandant vervaardigde lijsten waarin de toewijzing van gewone dienstplichtigen aan de krijgsmachtonderdelen alsmede het korps, korpsonderdeel of de dienst, het garnizoen en het tijdvak van inlijving werden vermeld. Verder bepaalde hij het tijdstip en plaats van de daadwerkelijke inlijving.
Bij de districtsbeschikking van 1937 *  werd onder andere de wijze van verdeling van Nederland in indelingsdistricten wederom opnieuw vastgesteld, alsmede welke gemeente tot welk indelingsdistrict behoorde.
Verder werden middels deze beschikking zogenaamde regimentsdistricten ingesteld. Dienstplichtigen van alle lichtingen uit deze districten, bestemd voor infanterie, werden toegewezen aan hetzelfde regiment of aan dezelfde regimenten.
Het archief van de indelingsdistrict Zwolle tot 10 mei 1940 is door verbranding verloren gegaan. Tijdens de meidagen 1940 verplaatste de commandant van het indelingsdistrict (IDC) zijn bureau in opdracht van de minister van defensie naar Haarlem.
Uit het archief zijn in 1993 twee stukken vernietigd. Hiervan is een verklaring van vernietiging opgemaakt.
E. Mettes
's-Gravenhage, 24 mei 1993
Kenmerken
Datering:
1940
Omvang archiefblok:
0,12 m
Toegang:
Mettes, H.E.M., Inventaris van het archief van het indelingsdistrict Zwolle, 1940, Den Haag (1994).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS