Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Haersolte tot den Yrst, Willem van, collectie
0236.2 Haersolte tot den Yrst, Willem van, collectie ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De bekende genealoog Jhr.mr. Alexander Frederik Oscar van Sasse van Ysselt (1852-1939) heeft in zijn tijd veel aandacht besteed aan de herkomst van zijn familie, waarover hij een publicatie het licht deed zien. Later werd hij ook lid en voorzitter van de Hoge Raad van Adel. Zijn belangstelling ging echter niet alleen uit naar zijn eigen familie. Het is daarom niet vreemd, dat hij op een veiling de onderhavige stukken heeft aangekocht. Na zijn kinderloos overlijden bleven zijn aantekeningen bij zijn erfgenamen en vererfden op de zes kinderen van Jhr.mr. Th.K.M.J. van Sasse van Ysselt. Namens hen heeft mr. D.H. baron von Maltzahn, gehuwd met de jongste dochter, de onderhavige stukken in bruikleen gegeven.
De stukken zijn opgemaakt door Willem van Haersolte tot Yrst (1718-1791), die zich, behalve met zijn bestuurlijke taken, ook bezighield met de beoefening van de genealogie. Blijkbaar was hij toen ook een vraagbaak van velen, aangezien zijn aantekeningen in menig Overijssels adellijk familiearchief kunnen worden aangetroffen. Na zijn dood zijn waarschijnlijk de genealogica verspreid geraakt.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
Begin 18e eeuw - 1771
Omvang archiefblok:
0,12 m
Toegang:
Gevers, jhr. A.J., Inventaris van de genealogische verzameling van Willem van Haersolte tot Yrst betreffende de families Van Haersolte, Van / Ten Holthe en aanverwante families, Begin 18e eeuw - 1771, Zwolle (2014).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS