Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Inventaris
Het is niet gelukt de twee takken van het geslacht tot één gemeenschappelijke stamvader terug te voeren.
De tak, later gevestigd op de Swanenborg te Vorchten (ambt Heerde) werd door de familie algemeen als de oudste beschouwd, maar het bewijs hiervoor ontbreekt. De geregelde stamreeks van deze tak vangt aan met Henric van Essen (vermeld 1332-1353); van zijn zoon Henrick van Essen de oude (vermeld 1370-1386) is zeker, dat hij de Swanenborg bezat. Deze oudste tak stierf waarschijnlijk uit met Catharina Sophia van Essen, vrouwe van Swanenborg ( † 1667), douarière Joan Goedefried van Ensse tot de Grote Scheer, Brinck en Heest, tenzij haar oudoom Derck van Essen nog nageslacht uit zijn tweede of derde huwelijk zou hebben nagelaten, dat dan echter zijn maatschappelijke positie niet heeft kunnen handhaven.
Het nageslacht van Henrick van Essen de jonge († voor 1518), jongere zoon van Johan voornoemd, was lid van de magistraten van Zwolle, Kampen en Harderwijk. Zijn achterkleinzoon Lucas van Essen (1577-1632) kwam in het bezit van goederen te Kortoever bij Brummen, waarop hij de havesate Helbergen of Hoog-Helbergen deed bouwen. Diens zoon Hendrick (1608-1681) kocht in 1646 tevens het goed Vanenburg onder Putten, waarop een nieuwe havesate van die naam werd gebouwd.
De tweede zoon van Hendrick voornoemd, Philipe (1647-1698) werd heer van Vanenburg. Dit goed kwam door het huwelijk van zijn kleindochter Judith Margaretha (1720-1793), de laatste overlevende van haar familie, met Philips Hendrik van Goltstein tot Grunsfort, Appel en Oldenhave (1715-1775) in dit geslacht.
Afgezien van het huisarchief Vanenburg in enkele zin, behoorden tot dit archief ook andere bestanddelen, die daar min of meer toevallig zijn terecht gekomen. Sommige hiervan zijn in handen gekomen van H.J. Murray Bakker, broeder van de voornoemde Gerardus, na wiens dood in 1944 stukken door het antiquaraat Van Huffel te Utrecht geveild werden in de jaren 1949 tot 1953. Eén gedeelte werd door het Rijksarchief in Gelderland aangekocht en vormt nu het archief van Den Ham, voornamelijk betrekking hebbend op het geslacht Van der Capellen * .
In deze inventaris is niet beproefd een reconstructie te geven van het huisarchief Vanenburg, maar slechts een beschrijving van de familiepapieren Van Essen, die op het huis Windesheim bewaard worden. Toegevoegd is echter de "Deductie van Hendrick van Essen" uit 1705, berustend bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde. Deze is in een aanhangsel tot de inventaris opgenomen, vanwege het nauwe verband met de overige familiepapieren (zie nr. 81).
Van deze familiepapieren geldt, dat ze uit archiefoogpunt beschouwd enerzijds een tekort vertonen, anderzijds een zekere overmaat. Een tekort, omdat het huisarchief Vanenburg stellig meer stukken van de familie Van Essen heeft bevat * .
Op grond van het voorgaande is duidelijk, dat de hier beschreven familiepapieren Van Essen niet mogen worden aangezien voor een familiearchief. Hun herkomst uit een groter archiefverband - het huisarchief Vanenburg - pleit daar evenzeer tegen als de dubieuse aanwezigheid van de stukken uit de tak Swanenborg, die deze familiepapieren in hun huidige combinatie een gekunsteld aspect geeft.
Op de inventaris volgt een regestenlijst. Aangezien het grootste gedeelte van de stukken, die daarvoor in aanmerking kwamen, van voor 1600 dateerde, leek het wenselijk van alle acten regesten te maken. Dat deze wat uitvoeriger zijn, dan men gewoonlijk in regestenlijsten aantreft, is geschied, omdat het archief momenteel (1968) niet openbaar is en heeft mede de bedoeling de vererving van het goederenbezit duidelijker te doen uitkomen. * .
meer informatie over MAIS-(M)DWS