Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Familie Blijdenstein
0233.1 Familie Blijdenstein ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Reeds in 1580 wordt te Enschede gewag gemaakt van een doopsgezinde gemeente met een eigen leraar. Na vervolgingen in Westfalen waren de Twentse gemeenten een gastvrij toevluchtsoord voor vele Mennonieten. De gemeente te Enschede is, ondanks haar kleine ledenaantal, een hechte kudde gebleven, niet in het minst door de sterke onderlinge verwantschap.
Sinds het eind van de 17e eeuw, toen na het wegtrekken der Munsterse troepen, een periode van betrekkelijke rust was ingetreden, is het geslacht Blijdenstein te Enschede gevestigd. Voor die tijd komen we ze tegen in Ootmarsum en Steinfurt, Haarlem en Zwolle.
Uitgesloten van overheidsbetrekkingen, wierpen de doopsgezinden en met hen de Blijdensteins, zich op de handel, om daarmee hun brood te verdienen. Opvallend is het grote aantal van hen, dat zich met de textiel heeft beziggehouden. Het zijn dan ook deze activiteiten, die de familie Blijdenstein tot grote bloei hebben gebracht.
Betreffende de boeiende geschiedenis van deze familie kan kortheidshalve worden verwezen naar de diverse publicaties, - in het bijzonder die van Cato Elderink.
1.1. Het archief
1.2. Verantwoording der inventarisatie
1.3. Andere archieven
1.4. Naschrift
1.5. Litteratuur
Kenmerken
Datering:
1407 - 1970
Omvang archiefblok:
3,60 m 24 foto's
Toegang:
Gevers, jhr. A.J., Inventaris van het archief van de familie Blijdenstein, 1407 - 1970, Enschede (1988).
Bijzonderheden:
Met aanwinsten uit 2003 en 2005.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS