Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Corbaz, Francois
0161 Corbaz, Francois ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
INLEIDING
De convooi- en licentgelden. *  ; Overijssel ressorteerde onder het college van West-Friesland en het Noorderkwartier, dat afwisselend te Hoorn en Enkhuizen zetelde. De belasting werd in de 18e eeuw geheven volgens het Placaat op den ophef van de convooien en licenten met de daarbij behoorende Lijst van de gemeene middelen op de inkomende en uitgaande goederen en koopmanschappen, vastgesteld bij resolutie van de Staten-Generaal van 31 Juli 1725, welke lijst in den loop der jaren herhaaldelijk is gewijzigd.Francois Corbaz was tevens burgemeester van Hasselt en werd aldaar 11 Januari 1791 begraven. Hij wordt somtijds Corbaz de Crosa genoemd en was blijkens zijn tweede in 1778 te Hasselt gesloten huwelijk geboortig van Lausanne. Vóór zijn benoeming tot controleur was hij keukenmeester bij den Prins van Oranje.
Het archiefje werd gevonden in het gemeente-archief van Hasselt en is in 1942 overgedragen aan het Rijksarchief in Overijssel.

October 1942, A. Haga
Kenmerken
Datering:
1768 - 1790
Omvang archiefblok:
0,60 m m.
Toegang:
Haga, A., Archief van den controleur, later ontvanger der convooien en licenten, Francois Corbaz, 1768 - 1790 (1942).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS