Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Kaartencollectie Rijnbrink
x1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Van OBD tot HCO
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Inhoud en structuur van de kaarten
Bronverwijzing
Inventaris
17 Transisalania Provincia vulgo Over-Yssel | N. ten Have, sch. Zwol. Conrect | vermeerdert en verbetert door J.de Lat 1743 Titel rechtsboven in cartouche. De oorspronkelijke koperplaat, gegraveerd door Gerardus Coeck, uit ongeveer 1650 bijgewerkt in 1743 door J. de Lat voor wat betreft de weg Raalte naar Lemelerberg (nabij Wesepe), Schokland, het Nieuwe Diep in het Kampereiland. Rechtsboven een inzetkaartje van de postwegen naar Groningen en Leeuwarden. Nulmeridiaan vijf graden west van Ferro. Beslaat het gebied van Overijssel en de onmiddellijk naastgelegen gedeelten van de andere provinciën en de Duitse gebieden. Uniforme perspectivische hoogteweergave (zogeheten molshopen). Legenda rechtsonder. Grenzen van de Richterambten en de Scholtambten zijn met een lijnsymbool weergegeven. Aan de linkerzijde een lijst met de havezaten binnen de stad Vollenhove. De administratieve grenzen zijn voorzien van een gekleurde lijn. De Richter- en Scholtambten zijn ingekleurd met lichte tint. De steden rood ingekleurd. , 1743 Schaalstokken voor gewone mijlen, uren gaans en Rijnlandse roeden links onder in cartouche. Coördinaten in de randen. Noorden boven.
Erfgoedstuk
1723 Kaartencollectie Rijnbrink
Inventaris
17
Transisalania Provincia vulgo Over-Yssel | N. ten Have, sch. Zwol. Conrect | vermeerdert en verbetert door J.de Lat 1743 Titel rechtsboven in cartouche. De oorspronkelijke koperplaat, gegraveerd door Gerardus Coeck, uit ongeveer 1650 bijgewerkt in 1743 door J. de Lat voor wat betreft de weg Raalte naar Lemelerberg (nabij Wesepe), Schokland, het Nieuwe Diep in het Kampereiland. Rechtsboven een inzetkaartje van de postwegen naar Groningen en Leeuwarden. Nulmeridiaan vijf graden west van Ferro. Beslaat het gebied van Overijssel en de onmiddellijk naastgelegen gedeelten van de andere provinciën en de Duitse gebieden. Uniforme perspectivische hoogteweergave (zogeheten molshopen). Legenda rechtsonder. Grenzen van de Richterambten en de Scholtambten zijn met een lijnsymbool weergegeven. Aan de linkerzijde een lijst met de havezaten binnen de stad Vollenhove. De administratieve grenzen zijn voorzien van een gekleurde lijn. De Richter- en Scholtambten zijn ingekleurd met lichte tint. De steden rood ingekleurd. , 1743 Schaalstokken voor gewone mijlen, uren gaans en Rijnlandse roeden links onder in cartouche. Coördinaten in de randen. Noorden boven.
Erfgoedstuk
Datering:
1743
Titel:
Transisalania Provincia vulgo Over-Yssel | N. ten Have, sch. Zwol. Conrect | vermeerdert en verbetert door J.de Lat 1743
Beschrijving:
Titel rechtsboven in cartouche. De oorspronkelijke koperplaat, gegraveerd door Gerardus Coeck, uit ongeveer 1650 bijgewerkt in 1743 door J. de Lat voor wat betreft de weg Raalte naar Lemelerberg (nabij Wesepe), Schokland, het Nieuwe Diep in het Kampereiland. Rechtsboven een inzetkaartje van de postwegen naar Groningen en Leeuwarden. Nulmeridiaan vijf graden west van Ferro. Beslaat het gebied van Overijssel en de onmiddellijk naastgelegen gedeelten van de andere provinciën en de Duitse gebieden. Uniforme perspectivische hoogteweergave (zogeheten molshopen). Legenda rechtsonder. Grenzen van de Richterambten en de Scholtambten zijn met een lijnsymbool weergegeven. Aan de linkerzijde een lijst met de havezaten binnen de stad Vollenhove. De administratieve grenzen zijn voorzien van een gekleurde lijn. De Richter- en Scholtambten zijn ingekleurd met lichte tint. De steden rood ingekleurd. Schaalstokken voor gewone mijlen, uren gaans en Rijnlandse roeden links onder in cartouche. Coördinaten in de randen. Noorden boven.
Downloadbaar:
Ja
Beschrijving vervolg:
Schaalstokken voor gewone mijlen, uren gaans en Rijnlandse roeden links onder in cartouche. Coördinaten in de randen. Noorden boven.
Datering:
1743
Auteur:
(Nicolaas), ten Have
Uitgever:
J. de Lat
Opmerking:
Zie: Fockema Andreae, S.J. 'Het kaartbeeld van Overijssel 1550-1850' in: Verslagen en mededeelingen VORG - 55 (1939) 47-49 en 54-57
Schaal:
1:100.000
Formaat:
Kaartbeeld: 86x106 cm ; kaartblad 92x112 cm; inzetkaartje: 12x18 cm
Oud nummer:
OIK_017
Trefwoorden:
Geografische namen:
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
Zestiende tot en met negentiende eeuw
Toegang:
Kaartencollectie Rijnbrink (voorheen Overijsselse Bibliotheek Dienst te Nijverdal), Zestiende tot en met negentiende eeuw.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS