Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Kaartencollectie Rijnbrink
x1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Van OBD tot HCO
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Inhoud en structuur van de kaarten
Bronverwijzing
Inventaris
7 Oldenzalia | Ut erat cum caperetur et munitiones ejus de | struerentur ab Ordinibus Belgica Foederate, | Anno 1626 Kaart me titel links onderin omlijsting met een tekst in het Latijn en Anno 1626. Rechtsonder schaalstok in Rijnlandse roeden. Datering gebaseerd op literatuuronderzoek. De datering 'Anno 1626' slaat kennelijk op de situatie uit dat jaar. De kaart is uit de eerste of tweede uitgave van de atlas ('Tooneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen Deel 1 Uytgegeven by Joan Blaeu'). Beslaat stad Oldenzaal inclusief de vestingwerken. Oriëntering naar het westen. Tuinen gedetailleerd weergegeven. Verso: beschrijving van Oldenzaal in het Latijn en een gedicht van H. Grotius (Hugo de Groot?). Links- en rechtsboven respectievelijk de wapenschilden van Overijssel en Oldenzaal. Rechts onder afbeelding van een militair met vaandel en schild. Gedetailleerde afbeelding van de stad met huizen en gebouwen in perspectief. De kaart is in het midden verticaal gevouwen geweest, met inbindstrook. Op achterzijde met potlood '78', '525= en 'EHO'. (525 wellicht een prijs?)., 1626 Schaalstok 'Virgae Rhenolandicae' (Rijnlandse roeden). Noorden rechts.
Erfgoedstuk
1723 Kaartencollectie Rijnbrink
Inventaris
7
Oldenzalia | Ut erat cum caperetur et munitiones ejus de | struerentur ab Ordinibus Belgica Foederate, | Anno 1626 Kaart me titel links onderin omlijsting met een tekst in het Latijn en Anno 1626. Rechtsonder schaalstok in Rijnlandse roeden. Datering gebaseerd op literatuuronderzoek. De datering 'Anno 1626' slaat kennelijk op de situatie uit dat jaar. De kaart is uit de eerste of tweede uitgave van de atlas ('Tooneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen Deel 1 Uytgegeven by Joan Blaeu'). Beslaat stad Oldenzaal inclusief de vestingwerken. Oriëntering naar het westen. Tuinen gedetailleerd weergegeven. Verso: beschrijving van Oldenzaal in het Latijn en een gedicht van H. Grotius (Hugo de Groot?). Links- en rechtsboven respectievelijk de wapenschilden van Overijssel en Oldenzaal. Rechts onder afbeelding van een militair met vaandel en schild. Gedetailleerde afbeelding van de stad met huizen en gebouwen in perspectief. De kaart is in het midden verticaal gevouwen geweest, met inbindstrook. Op achterzijde met potlood '78', '525= en 'EHO'. (525 wellicht een prijs?)., 1626 Schaalstok 'Virgae Rhenolandicae' (Rijnlandse roeden). Noorden rechts.
Erfgoedstuk
Datering:
1626
Titel:
Oldenzalia | Ut erat cum caperetur et munitiones ejus de | struerentur ab Ordinibus Belgica Foederate, | Anno 1626
Beschrijving:
Kaart me titel links onderin omlijsting met een tekst in het Latijn en Anno 1626. Rechtsonder schaalstok in Rijnlandse roeden. Datering gebaseerd op literatuuronderzoek. De datering 'Anno 1626' slaat kennelijk op de situatie uit dat jaar. De kaart is uit de eerste of tweede uitgave van de atlas ('Tooneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen Deel 1 Uytgegeven by Joan Blaeu'). Beslaat stad Oldenzaal inclusief de vestingwerken. Oriëntering naar het westen. Tuinen gedetailleerd weergegeven. Verso: beschrijving van Oldenzaal in het Latijn en een gedicht van H. Grotius (Hugo de Groot?). Links- en rechtsboven respectievelijk de wapenschilden van Overijssel en Oldenzaal. Rechts onder afbeelding van een militair met vaandel en schild. Gedetailleerde afbeelding van de stad met huizen en gebouwen in perspectief. De kaart is in het midden verticaal gevouwen geweest, met inbindstrook. Op achterzijde met potlood '78', '525= en 'EHO'. (525 wellicht een prijs?). Schaalstok 'Virgae Rhenolandicae' (Rijnlandse roeden). Noorden rechts.
Datering opm.:
Datering gebaseerd op literatuur
Downloadbaar:
Ja
Beschrijving vervolg:
Schaalstok 'Virgae Rhenolandicae' (Rijnlandse roeden). Noorden rechts.
Datering:
1626
Auteur:
(Joan), Blaeu
Drukker:
(Joan), Blaeu
Opmerking:
Zie kaartnummer 8 in deze toegang; Zie Koeman, C. 'Geschiedenis van de kartografie van Nederland' (Alphen aan den Rijn : Canaletto 1983) 130-131; idem 'Atlantes Neerlandici Volume I (Amsterdam : Theatrum Orbis Terrarum, 1967) 301, 311, 318.
Schaal:
1:1800
Formaat:
kaartbeeld: 36x50 cm; kaartblad 53x63 cm
Oud nummer:
78; OIK-007
Geografische namen:
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
Zestiende tot en met negentiende eeuw
Toegang:
Kaartencollectie Rijnbrink (voorheen Overijsselse Bibliotheek Dienst te Nijverdal), Zestiende tot en met negentiende eeuw.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS