Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Kaartencollectie Rijnbrink
x1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Van OBD tot HCO
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Inhoud en structuur van de kaarten
Bronverwijzing
Inventaris
5 Comitatus Bentheim et Steinfurt Kaart met titel linksboven in cartouche met wapenschilden van Bentheim en Steinfurt. Facsimile-uitgave van een handgekleurde origineel uit 1635. Informatie ontleend aan tekst in linker marge en literatuur: Het origineel is afkomstig uit een in 1635 verschenen atlas van Blaeu met titel 'Ander Theil noviAtlantis, Das ist Abbildung und Beschreibung von allen Ländern des Erdreichs'. Nulmeridiaan ten opzichte van de westpunt van Ferro. Rechtsonder schaalstokken voor uren gaans en grote Duitse mijlen. Volgens literatuur is de schaal van het origineel 1:230.000, zodat de facsimile ongeveer anderhalf maal is vergroot. Titel, streeknamen en legenda in het Latijn. Uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogeheten molshopen). Kaart is naar het oosten georiënteerd. In het kaartbeeld ingekleurde wapenschilden van de regio's afgebeeld. In kleur ook rivieren, bossen, moerassen, heuvels en administratieve grenzen. Rechtsonder legenda met symbolen voor bebouwing aangeduid als een laken op een steen. Loop van Dinkel en Vecht op Duits gebied., 1970 Coördinaten in kaderrand. Noorden links.
Erfgoedstuk
1723 Kaartencollectie Rijnbrink
Inventaris
5
Comitatus Bentheim et Steinfurt Kaart met titel linksboven in cartouche met wapenschilden van Bentheim en Steinfurt. Facsimile-uitgave van een handgekleurde origineel uit 1635. Informatie ontleend aan tekst in linker marge en literatuur: Het origineel is afkomstig uit een in 1635 verschenen atlas van Blaeu met titel 'Ander Theil noviAtlantis, Das ist Abbildung und Beschreibung von allen Ländern des Erdreichs'. Nulmeridiaan ten opzichte van de westpunt van Ferro. Rechtsonder schaalstokken voor uren gaans en grote Duitse mijlen. Volgens literatuur is de schaal van het origineel 1:230.000, zodat de facsimile ongeveer anderhalf maal is vergroot. Titel, streeknamen en legenda in het Latijn. Uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogeheten molshopen). Kaart is naar het oosten georiënteerd. In het kaartbeeld ingekleurde wapenschilden van de regio's afgebeeld. In kleur ook rivieren, bossen, moerassen, heuvels en administratieve grenzen. Rechtsonder legenda met symbolen voor bebouwing aangeduid als een laken op een steen. Loop van Dinkel en Vecht op Duits gebied., 1970 Coördinaten in kaderrand. Noorden links.
Erfgoedstuk
Datering:
1970
Titel:
Comitatus Bentheim et Steinfurt
Beschrijving:
Kaart met titel linksboven in cartouche met wapenschilden van Bentheim en Steinfurt. Facsimile-uitgave van een handgekleurde origineel uit 1635. Informatie ontleend aan tekst in linker marge en literatuur: Het origineel is afkomstig uit een in 1635 verschenen atlas van Blaeu met titel 'Ander Theil noviAtlantis, Das ist Abbildung und Beschreibung von allen Ländern des Erdreichs'. Nulmeridiaan ten opzichte van de westpunt van Ferro. Rechtsonder schaalstokken voor uren gaans en grote Duitse mijlen. Volgens literatuur is de schaal van het origineel 1:230.000, zodat de facsimile ongeveer anderhalf maal is vergroot. Titel, streeknamen en legenda in het Latijn. Uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogeheten molshopen). Kaart is naar het oosten georiënteerd. In het kaartbeeld ingekleurde wapenschilden van de regio's afgebeeld. In kleur ook rivieren, bossen, moerassen, heuvels en administratieve grenzen. Rechtsonder legenda met symbolen voor bebouwing aangeduid als een laken op een steen. Loop van Dinkel en Vecht op Duits gebied. Coördinaten in kaderrand. Noorden links.
Origineel:
Nee
Downloadbaar:
Ja
Beschrijving vervolg:
Coördinaten in kaderrand. Noorden links.
Datering:
1970
Uitgever:
(J.), Westenberg
Opmerking:
Zie: Koeman, C. 'Atlantes Neerlandici Volume I' (Amsterdam : Theatrum Orbis Terrarum, 1967) 95 en 97
Schaal:
1:160.000
Formaat:
kaartbeeld 38x49 cm; kaartblad 50x61 cm
Oud nummer:
OIK-005-2
Trefwoorden:
Geografische namen:
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
Zestiende tot en met negentiende eeuw
Toegang:
Kaartencollectie Rijnbrink (voorheen Overijsselse Bibliotheek Dienst te Nijverdal), Zestiende tot en met negentiende eeuw.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS