Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Kaartencollectie Rijnbrink
x1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1723 Kaartencollectie Rijnbrink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Van OBD tot HCO
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Inhoud en structuur van de kaarten
Bronverwijzing
Inventaris
2 Trans-Isula D[ominium] Kaart afkomstig uit Tabularum Geographicarum, contractarum Libri quatuor en gebaseerd op de atlas Caert-Thresoor die werd gedrukt door Barent Langenes in 1598 te Middelburg, met als graveurs Petrus Kaerius en Jodocus Hondius I. Alleen de geografische breedte is aangegeven langs de boven- en onderrand. Rechtsonder schaalstok, in Duitse mijlen. Beslaat ongeveer het gebied tussen Kampen en Oldenzaal, en tussen Dieren en Vries (Drenthe). De uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogenaamde molshopen) van de Overijsselse Heuvelrug is niet nauwkeurig gesitueerd.
Oriëntatie van de kaart: westen. Boven de kaart staat: Descriptio Transisalaniea (kennelijk titel van dit hoofdstuk). Linksboven bladzijde nummer 272. Afgebeeld zijn steden, dorpen en waterlopen. Verso: bladnummer 271 met gedeeltelijke beschrijving van Overijssel in het Latijn. In potlood linksboven '318' vermeld, en rechtsonder '120'., 1600 Buiten kader gedrukt: DESCRIPTIO TRANSISALANIAE
Erfgoedstuk
1723 Kaartencollectie Rijnbrink
Inventaris
2
Trans-Isula D[ominium] Kaart afkomstig uit Tabularum Geographicarum, contractarum Libri quatuor en gebaseerd op de atlas Caert-Thresoor die werd gedrukt door Barent Langenes in 1598 te Middelburg, met als graveurs Petrus Kaerius en Jodocus Hondius I. Alleen de geografische breedte is aangegeven langs de boven- en onderrand. Rechtsonder schaalstok, in Duitse mijlen. Beslaat ongeveer het gebied tussen Kampen en Oldenzaal, en tussen Dieren en Vries (Drenthe). De uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogenaamde molshopen) van de Overijsselse Heuvelrug is niet nauwkeurig gesitueerd.
Oriëntatie van de kaart: westen. Boven de kaart staat: Descriptio Transisalaniea (kennelijk titel van dit hoofdstuk). Linksboven bladzijde nummer 272. Afgebeeld zijn steden, dorpen en waterlopen. Verso: bladnummer 271 met gedeeltelijke beschrijving van Overijssel in het Latijn. In potlood linksboven '318' vermeld, en rechtsonder '120'., 1600 Buiten kader gedrukt: DESCRIPTIO TRANSISALANIAE
Erfgoedstuk
Datering:
1600
Titel:
Trans-Isula D[ominium]
Beschrijving:
Kaart afkomstig uit Tabularum Geographicarum, contractarum Libri quatuor en gebaseerd op de atlas Caert-Thresoor die werd gedrukt door Barent Langenes in 1598 te Middelburg, met als graveurs Petrus Kaerius en Jodocus Hondius I. Alleen de geografische breedte is aangegeven langs de boven- en onderrand. Rechtsonder schaalstok, in Duitse mijlen. Beslaat ongeveer het gebied tussen Kampen en Oldenzaal, en tussen Dieren en Vries (Drenthe). De uniforme perspectivische hoogteweergave (de zogenaamde molshopen) van de Overijsselse Heuvelrug is niet nauwkeurig gesitueerd.
Oriëntatie van de kaart: westen. Boven de kaart staat: Descriptio Transisalaniea (kennelijk titel van dit hoofdstuk). Linksboven bladzijde nummer 272. Afgebeeld zijn steden, dorpen en waterlopen. Verso: bladnummer 271 met gedeeltelijke beschrijving van Overijssel in het Latijn. In potlood linksboven '318' vermeld, en rechtsonder '120'. Buiten kader gedrukt: DESCRIPTIO TRANSISALANIAE
Downloadbaar:
Ja
Beschrijving vervolg:
Buiten kader gedrukt: DESCRIPTIO TRANSISALANIAE
Datering:
1600
Uitgever:
(Cornelis), C. Claesz
Opmerking:
Zie: Koeman, C. Atlantes Neerlandici Volume II (Amsterdam : Theatrum Orbis Terrarum, 1969) 252-254
Schaal:
1:1.000.000
Formaat:
kaartbeeld 9x12cm; kaartblad 12x18cm
Oud nummer:
OIK_002
Trefwoorden:
Geografische namen:
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
Zestiende tot en met negentiende eeuw
Toegang:
Kaartencollectie Rijnbrink (voorheen Overijsselse Bibliotheek Dienst te Nijverdal), Zestiende tot en met negentiende eeuw.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS