Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Collectie O.D.J. Roemeling
1668 Collectie O.D.J. Roemeling ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Toelichting.

Otto Derk Jan Roemeling werd op 30 november 1937 geboren in het Friese Beetsterzwaag. Na een studie economie was hij werkzaam als ziekenhuisdirecteur in Leeuwarden. Daarnaast haalde hij veel voldoening uit het doen van historisch en genealogisch onderzoek. Al in de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw was het zijn passie om alle mogelijke gegevens over de Kerk in de drie noordelijke provincies uit de bronnen naar boven te halen en systematisch te toetsen. Het ging hem in het bijzonder om de patroonheiligen en priesters. Na zijn pensionering heeft hij dat materiaal uitgewerkt tot een proefschrift onder de titel "Heiligen en Heren, studies over het parochiewezen in het Noorden van Nederland vóór 1600", waarop hij eind 2013 in Leidden promoveerde. Na zijn overlijden op 23 april 2017 werd zijn materiaal bewerkt en digitaal gepresenteerd op de website Corpus Roemeling [www.corpusroemeling.nl]. Gedurende al die jaren heeft Roermeling zich als een verdienstelijk historicus en genealoog ontwikkeld. Zijn onderzoek leidde hem ook naar Drents-Overijsselse adellijke geslachten in de Middeleeuwen.

Dat onderzoeksmateriaal werd door mw. J. Roemeling-Vlieg in november 2019 aan het Historisch Centrum Overijssel geschonken. Het archief is openbaar.
Plaatsingslijst
1 - 42 Aantekeningen over en kopiien van akten betreffende Drents-Overijsselse adellijke geslachten in de Middeleeuwen, [20e eeuw].
1668 Collectie O.D.J. Roemeling
Plaatsingslijst
1 - 42
Aantekeningen over en kopiien van akten betreffende Drents-Overijsselse adellijke geslachten in de Middeleeuwen, [20e eeuw].
Datering:
[20e eeuw]
Uiterlijke vorm:
40 omslagen
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
1965 - 2012
Omvang archiefblok:
0,5 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van de Collectie O.D.J. Roemeling, 1965 - 2012, Zwolle (2019).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS