Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Vereniging van Ingenieurs in Overijssel
1503 Vereniging van Ingenieurs in Overijssel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op 22 november 1901 vindt de oprichtingsvergadering van de Vereniging van Ingenieurs in Overijssel (VIO) plaats. Het is daarmee één van de oudste ingenieursverenigingen in Nederland.
Een groep van 14 ingenieurs werkzaam (en het liefst woonachtig) in de provincie Overijssel vergadert in de Grote Sociëteit te Zwolle onder leiding van ir. A. Deking Dura en vastgesteld wordt dat er binnen de provincie weinig bekendheid bestaat over elkaars bestaan, noch over elkaars activiteiten op professioneel gebied.
Er blijkt behoefte te bestaan aan een vereniging waarbinnen ingenieurs, die in Overijssel werken, op regelmatige tijden elkaar in een ontspannen sfeer kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen, gezamenlijke activiteiten organiseren en het nodige van elkaar te leren.
Men gaat voortvarend te werk en op 19 december 1901 wordt na goedkeuring van de statuten opgericht: 'De Vereniging van Ingenieurs werkzaam in de provincie Overijssel' met als doelstelling "den wetenschappelyken en kameraadschappelyken omgang der in Overijssel werkzaam zynde technici te bevorderen" (artikel 1 van het reglement).
De vereniging tracht deze doelstelling onder meer te bereiken door het houden van bijeenkomsten waar vraagstukken op het gebied van de techniek of landbouw worden besproken. De nadruk moet dan wel liggen op nieuwe en verbeterde technieken.
Er werden bijvoorbeeld lezingen gehouden over 'Centrale verwarming door stoom'(1903), 'De drooglegging van de Zuiderzee'(1918), 'De vooruitzichten van de wederopbouw in Overijssel'(1946), 'Toepassing van atoomenergie in de landbouw'(1967), 'Arbeidsomstandigheden in bedrijven'(1986) en 'Elektriciteit: een draadje los . . . of de teugels los'(2000).

Een tweede zeer belangrijke activiteit van de VIO is het bezoeken van bedrijven en (openbare) werken. Voorbeelden zijn o.a. excursie naar de Koninklijke Stoomweverij en Blekerij in Nijverdal (1902), bezoek aan de IJsselcentrale in Zwolle (1917), bezichtiging van de Heseper Torfwerke te Meppen (1927), bezoek aan het elektrisch gemaal 'Lemmer' van de N.O.P. op 19 april 1941.
Hierna komt er over de vereniging naar buiten toe volslagen rust tijdens de Duitse bezetting. In de herdenkingsrede van het 50-jarig bestaan van de VIO in 1951 wordt vermeld (citaat) :"Het mocht ons gelukken zowel de vereniging als het restant van de kas te houden buiten inmenging van de bezetter en de daarmee sympathiserende Nederlanders".
In oktober 1945 worden de activiteiten weer opgestart. Een paar voorbeelden van excursies na 1945: bezoek aan het boorterrein van het oliewinningsbedrijf te Schoonebeek (1946), excursies naar Van Wijhe Verf te Zwolle (1987) en RTV-Oost te Hengelo (2000).
Van oorsprong was de VIO voornamelijk een vereniging van ingenieurs die afgestudeerd waren aan de Technische Universiteit van Delft. Om nu toegelaten te worden moeten leden een universitaire opleiding in technische of andere bèta-wetenschappen hebben met een ingenieurs (ir) of Master of Science (MSc) diploma. Zij moeten tenminste enige jaren ervaring en hun werkzaamheden hebben (gehad) in de provincie Overijssel. De vereniging telt mannelijke- en vrouwelijke leden en de contributie bedraagt 35 euro per jaar (2014). Ook in het jubileumjaar (2001) kwamen er weer een aantal nieuwe leden bij, zodat de grens van 200 leden binnen bereik ligt.
Vanaf de oprichting worden er meestal twee gewone vergaderingen per jaar gehouden. Een zomer- en een wintervergadering. De wintervergadering wordt gebruikt voor de lopende zaken en wordt gevolgd door een gemeenschappelijke maaltijd. Vele menukaarten zijn toegevoegd in de notulen 'boeken'! De zomervergadering werd vaak gebruikt voor bezoeken aan bedrijven of (openbare) werken.
Het archief van de Vereniging van Ingenieurs in Overijssel beslaat de jaren 1901 - 2001.
Het archief bestaat voornamelijk uit (tien) zeer zorgvuldig bijgehouden notulen 'boeken'.
Hierin zijn ook ledenlijsten, programma's van excursies (inclusief foto's en menukaarten), balansen en krantenknipsels over de VIO opgenomen.
Er is niets uit het oorspronkelijke archief vernietigd, waardoor de omvang 0,60 meter is.
Er is geen overeenkomst van inbewaargeving of schenking opgemaakt. De archiefbeschieden zijn openbaar.
Plaatsingslijst
27 Ingekomen brieven tot afwijzing of aanvaarding van het lidmaatschap, 1901-1903, 1906, 1907.
1503 Vereniging van Ingenieurs in Overijssel
Plaatsingslijst
27
Ingekomen brieven tot afwijzing of aanvaarding van het lidmaatschap, 1901-1903, 1906, 1907.
Datering:
1901-1903, 1906, 1907.
Omvang:
1 omslag
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
1901 - 2001
Omvang archiefblok:
0,60m
Toegang:
Boog, E.W., Plaatsingslijst van het archief van de Vereniging van Ingenieurs in Overijssel, 1901 - 2001, Zwolle (2014).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS