Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
1595 Heilssoldate Nel Bannink ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Nel Bannink (1916-1997)

Nelletje Bannink werd op 18 juli 1916 geboren te Kampen als dochter van Dries Bannink en Everdina Struik. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder van moederszijde, Nelletje Been. Nel Bannink overleed te Zwolle op 1 mei 1997.

Vader Bannink dreef in Kampen een banketbakkerszaak. Bijna zes jaar oud verhuisde Nelletje naar een woning aan het Diezerplein in Zwolle, later aan de Zwolse weg te Ittersum en weer later in de Wipstrik. In 1935 trad ze in dienst van de familie Sollewijn Gelpke-Zwikker te Zwolle als huishoudster. Haar 25- en 30-jarig jubileum als huishoudster vierde ze in 1959 en 1964.

Ze kwam bij het Leger des Heils door toedoen van een verpleegster, die haar vader verpleegde. Ze bezocht een kerkdienst van het Leger des Heils in de Diezerstraat. De eenvoudige wijze van geloofsbelijdenis sprak haar aan. Ze voelde zich thuis bij het Leger des Heils. Ze werd in 1947 als heilssoldate ingeschreven. Haar bewijs van aanstelling als zangbrigadelid van het korps Zwolle ontving ze in 1952. In 1949 vroeg een kapitein van het Leger des Heils haar om te gaan collecteren in café's. Aanvankelijk weigerde ze, bedacht zich toen en is vervolgens ruim 45 jaar bezig geweest met evangelisatiewerk in restaurants, theehuisjes en café 's in de Zwolse binnenstad. De allereerste keer toen ze met collectebus en "strijdkreet" de Harmonie binnenstapte, was ze doodsbenauwd. Het caféleven was haar volslagen onbekend en ze was bang voor dronken mannen. "Tante Nel" werd een begrip in Zwolle! In elke horecagelegenheid was ze een graag geziene en gewaardeerde gast, om te collecteren en "de Strijdkreet" te verkopen. Voor haar inzet ontving ze in 1973 een koninklijke onderscheiding, de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Haar 40-jarig jubileum als heilssoldate werd in 1989 uitbundig gevierd. In 2014 besloot de gemeente Zwolle om een straat naar haar te vernoemen.
Plaatsingslijst
Kenmerken
Datering:
1921 - 1997
Omvang archiefblok:
0,24 m
Toegang:
Seekles, J.J., Archief van de Heilssoldate Nel Bannink te Zwollle, 1921 - 1997, Zwolle (2016).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS