Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
1440 Zwolse Balletschool ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Toelichting
De Zwolse Balletschool werd in 1963 opgericht door mw. J.I.(Hannie) Muller-Van Gijen (1893-1990), op verzoek van Sylvain Albert Poons (1896-1985) van het Scapino-ballet. Les werd gegeven in een lokaal van een voormalig schoolgebouw (Koestraat 3), naast de stadsschouwburg Odeon. Samen met haar compagnon mw. P. van der Zee-Treffers (1916-2000) gaf mw. Muller - waarschijnlijk als oudste balletlerares ter wereld - les aan jong en oud.

Hannie maakte kennis met ballet in 1914 toen de Engelse balletdanseres Alice Sally Mary (Lili) Green (1885-1977) een aantal uitvoeringen in Den Haag gaf. Hannie sloot zich bij haar aan, trainde lange jaren en was van 1924-1927 professioneel balletdanseres in het operaballet van Lili Green. In 1928 begon ze haar eigen balletschool in Den Haag. In 1963 droeg ze de school in Den Haag over aan haar dochter en begon in Zwolle een kleine balletschool, die in 1985 door ruim 130 leerlingen werd bezocht. De leerlingen verzorgden jaarlijks een leerlingenuitvoering of een kinderballetmatinee, waarop ze hun vaardigheden in klassiek en modern ballet konden demonstreren.

Het 20-jarig jubileum werd op 14 mei 1983 in de stadsschouwburg Odeon gevierd. De journalist Willem van der Veen schreef er een positieve recensie over in de Zwolsche Courant. Bij de festiviteiten was ook het Slavisch Koor o.l.v. Michael Minsky betrokken.

In 1992 droeg mw. P. van der Zee-Treffers de zakelijke en artistieke leiding van de Zwolse Balletschool over aan mw. P. (Petra) Bonthuis uit Elburg. Het 30-jarig bestaan werd op 12 juni 1993 in Odeon gevierd. Het ballet "La terre, la vie, la joie d'exister" werd geproduceerd en geregisseerd door mw. P. Bonthuis, in samenwerking met de balletschool van Mirjam Schwarte.

In september 1998 verhuisde de Zwolse Balletschool van de vroegere Aloysiusschool naar een aangepaste gymzaal in de Parkschool. De faciliteiten waren echter verre van ideaal. Mw. I. Minsky-platenkamp, oud-leerlinge, zette zich in 1999 en 2000 - samen met mw. P. Bonthuis - in voor de realisatie van een goede balletaccomodatie. DE lobby slaagde niet.

Wanneer de Zwolse Balletschool definitief haar deuren slot is niet bekend.

Het archief.

Het archief van de Zwolse Balletschool werd in 2010 door mw. I. Minsky-Platenkamp te Zwolle aan het HCO overgedragen. Het werd door mw. T. van der Zee te Haarlem in februari 2011 aan het HCO geschonken, incl. de auteursrechten op de foto's. Het loopt over de jaren (1928) 1963-1993 en kent een omvang van 0,36m1. Het archief is openbaar.
Kenmerken
Datering:
(1928) 1963 - 1993
Omvang archiefblok:
0,36 m
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van de Zwolse Balletschool, (1928) 1963 - 1993, Zwolle (2011).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS