Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
1289 Bos, Hendrik Jan, landrentmeester van Twente ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De hieronder beschreven stukken werden in 2005 door H. Muskee bij de samenstelling van een supplement-inventaris van de domein-archivalia aangetroffen. Deze stukken zijn persoonlijk van aard en zijn per ongeluk terechtgekomen in de stukken die betrekking hebben op de werkzaamheden van H.J. Bos als landrentmeester van Twente. Deze stukken werden namelijk als retroacta aan de sinds 1812 opererende domein-ambtenaren overgedragen.
In de Oudheidkamer van Oldenzaal (in het gemeentearchief van Oldenzaal) bevinden zich ook - deels persoonlijke-stukken van H.J. Bos. In het op het HCO berustende Statenarchief bevinden zich ook veel stukken die van H.J. Bos afkomstig zijn, deze hebben betrekking op zijn functies van landrentmeester van Twente en administrateur der gedistraheerde goederen in Twente.
De onderhavige inventaris betreft stukken met betrekking tot de boekhouding van de inkomsten en uitgaven voor zijn kleinzoon Bernhard Bekker tijdens zijn studie voor predikant te Groningen en de kosten voor zijn huishouding in zijn eerste standplaats Nijehorne als predikant. Hij was een zoon van dr. Wilm Bekker en Adriana Elisabeth Bos (1749-1783) en was geboren te Oldenzaal op 22 februari 1768 en twee dagen later gedoopt. Tussen 1792 en 1805 was hij predikant te Oudehorne en in 1805 werd hij te Peins (Friesland) beroepen, alwaar hij op 28 februari 1827 overleed.
J.H. Wigger, 22 februari 2005
1. Literatuur en bronnen
Kenmerken
Datering:
1786 - 1792
Omvang archiefblok:
0,50 m
Toegang:
Wigger, J.H., Inventaris van de archivalia van Hendrik Jan Bos (c. 1706-1792), voormalig richter van het landgericht Enschede en verwalter-landrentmeester van Twente, 1786 - 1792, Zwolle (2005).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS