Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0975 Zwolsche Gymnasiasten Bond te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De Zwolsche Gymnasiasten Bond werd op 21 september 1908 opgericht. Door wie, wanneer en waarom is niet bekend. Op 2, 3 en 4 januari 1930 werd te Zwolle een Congres van Afgevaardigden van de Nederlandsche Gymnasiasten Bond (NGB) gehouden. Tijdens dat congres werd besloten om de NGB om te vormen tot de Nederlandsche Gymnasiasten Federatie (NGF). De ZGB besloot om ook van deze organisatie lid te worden. De laatste bestuursvergadering vond plaats op 21 januari 1942. Aan de orde kwam ondermeer de pogingen van de Duitse bezetter om het geld van de verenigingen te confisceren. Half en half werd afgesproken, dat ieder bestuurslid een deel van het verenigingskapitaal thuis zou bewaren. Voorkomen moest worden, dat het geld naar de Winterhulp zou gaan. In het notulenboek werd op 13 februari 1942 de navolgende mededeling opgenomen: "Doordat de ZGB zich moet aansluiten bij de Kulturkammer is met algemene stemmen besloten de Bond op te heffen voor de duur van de oorlog". De eerste bestuursvergadering van na de oorlog werd gehouden op 1 juni 1945.
1. Doelstelling en bestuur
2. Activiteiten
3. Het archief
Kenmerken
Datering:
1908 - 1984
Omvang archiefblok:
2,50 m
Toegang:
Seekles, J.J., Inventaris van het archief van de Zwolsche Gymnasiasten Bond, 1908 - 1984, Zwolle (1990).
Bijzonderheden:
Zie ook toegang 0975.1.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS