Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0568.6 Hövell tot Westerflier, J.G.F.M.G. baron van ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op zaterdag 11 april 2009 (paaszaterdag) zijn Albert Mensema en Arnold Gevers getogen naar Roermond (Hattem 48) om daar enig materiaal - gezegd was boeken- op te halen. Dit bleek voornamelijk archiefmateriaal en behoort aan de heer J.G.F.M.G. baron van Hövell tot Westerflier, oud-archivaris van Roermond. Op dit moment woont de heer Van Hövell (oud 98 jaar) in het verzorgingshuis Camillus aldaar. Het huis Hattem 48 werd ontruimd omdat zijn vrouw Kitty in maart was overleden.
Aanwezig waren de heer en mevrouw Vermeulen-Wiering, (zij is de zuster van Kitty) en mevrouw Van Wijnbergen-van Hövell tot Westerflier, oomzegster van Hans van Hövell en tevens diens executeur-testamentair.
Er zijn ter plaatse geen inventarissen opgemaakt, noch overdrachtsakten ondertekend, blijkbaar in het goede vertrouwen dat het materiaal zal worden gedeponeerd bij het Historisch Centrum Overijssel.
Hans van Hövell is de samensteller van het boek Van Hoëvell - Van Hövell. Genealogie van een riddermatig geslacht (Alphen aan den Rijn 1999). Hij werd daarbij geholpen door drs. C.A.M. Gietman en drs. M.J.F. Lindeijer S.J.
Het overgeleverde materiaal heeft vooral betrekking op de samenstelling van het boek, maar ook bleek er materiaal tussen te zitten betreffende particuliere zaken van hem en zijn echtgenoten.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
20e eeuw
Omvang archiefblok:
2,20
Toegang:
Mensema, A.J., Gevers, jhr. A.G., Plaatsingslijst Archief Van Hövell, aanwinst 2009, 20e eeuw (2009/2017).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS