Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0256 Omphal Mulert, familie Van ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
De meeste stukken van dit familiearchief zijn verzameld door luitenant-generaal Herman Frederik Christiaan baron van Omphal Mulert. Het is niet geheel duidelijk met welk doel hij deze verzameling heeft aangelegd. Maar in de keuze en de aard van de stukken blijkt een duidelijke persoonlijke voorkeur. Militaire zaken, het Koninklijk Huis en genealogie hadden zijn bijzondere aandacht. Daarbij is het zo dat verreweg de meeste stukken in dit archief betrekking hebben op hem zelf. Het is, voor alle duidelijkheid, niet zo dat dit familiearchief is ontstaan binnen de familie gedurende een bepaald aantal generaties. Men moet dit archief zien vanuit de archiefvormer en zijn interessesfeer. Na Herman hebben de meeste stukken betrekking op luitenant-generaal Antonie Fredrik Jan Floris Jacob baron van Omphal, zijn oudoom. Van hem kreeg Herman, op 18-jarige leeftijd, de naam Van Omphal die hij toevoegde aan zijn eigen naam Mulert. Wellicht is dit een reden voor Herman geweest zich toe te leggen op het verzamelen van familiegegevens.
Dit archief is afkomstig van de pleegzoon van Herman, burgemeester mr. J. Drijber van Zwolle. Deze ontving het uit het nalatenschap van zijn moeder douairière Emilie van Omphal Mulert-Lützow en heeft het aan het Provinciaal Overijssels Museum overgedragen, waarna het in 1975 aan het Rijksarchief in Overijssel is gekomen. Inventarisnummer 55 is in 1972 door de rijksarchivaris in Gelderland overgedragen aan het Rijksarchief in Overijssel, waar het werd opgenomen in de collectie Kleine Aanwinsten. Aangezien het een plakboek met knipsels van Herman van Omphal Mulert betreft is het nu in dit archief aanwezig.
Tijdens het inventariseren bleek dat Herman van Omphal Mulert de stukken gedeeltelijk had geïnventariseerd. Hij deed dit op basis van zijn genealogische documentatie. Deze werkwijze heb ik verlaten omdat er naast de verzamelde stukken ook zuivere familiepapieren in dit archief aanwezig zijn. Deze familiepapieren zoals vermogens- en beheerstukken betreffen niet alleen leden van de familie Mulert maar ook leden van de familie Van Omphal, waarvan de stukken door Antonie van Omphal nagelaten zijn aan Herman van Omphal Mulert. Dit is de reden waarom het archief is opgedeeld in twee delen en er voor een generatiegewijze indeling is gekozen. Zwolle, april 1995. Johannes Pieter Wobbes.
1. Literatuur
Inventaris
Kenmerken
Datering:
(1685) 1704 - 1960
Omvang archiefblok:
0,75 m
Toegang:
Wobbes, J.P., Inventaris van het familiearchief Van Omphal Mulert, (1685) 1704 - 1960, Zwolle (1995).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS