Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0222.1 Huis Herinckhave te Fleringen ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Op inv.nr. 3 ná zijn deze stukken afkomstig van de familie Von Heyden zu Wohnung en geparenteerden, velen ervan waren borgmannen van Nienborg geweest. Deze stukken zijn samen met het borgmanshuis "Hohes Haus' te Nienborg (Dld) via de familie Von Heyden vererfd op jhr. mr. dr. Lodewijk Ernest Maria von Bönninghausen tot Herinckhave, geb. Tubbergen 6-7-1867, advocaat en procureur te 's-Gravenhage, later rentenier, ovl. Lier (B) 21-4-1965, huwt Ubbergen 19-2-1906 Maria Louise Johanna Antonia Goossens, geb. Rotterdam 2-10-1877, ovl. Lier (B) 6-11-1957, dr. van Eduard Hendrik Hubert, en Maria Johanna Alyda Deurvorst. Na diens overlijden kwamen deze stukken alsmede het huis 'Hohes Haus' toe aan zijn zoon, jhr. Lodewijk Edouard Diederik Sebastiaan von Bönninghausen tot Herinkhave, geb. Nienborg (Westfalen) (h. Hohes Haus) 7 augustus 1909, burgemeester van IJzendijke (1947-1959), van Terheijden (1959-1974), oud-reserve 1e luitenant cavalerie, ere- en devotieridder Malthezer Orde, die de stukken op 6 oktober 1994 aan het Rijksarchief in Overijssel in bruikleen gaf. Op 1 maart 2005 overleed hij te Epe bij Gronau en werd begraven in het familiegraf op het R.K. Kerkhof te Tubbergen.

Zwolle, 29 januari 1996 en bijgewerkt op 10 april 2016

J.H. Wigger
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1503 - 1813 (1996)
Toegang:
Wigger, J.H., Plaatsingslijst supplement-archief Huis Herinckhave te Fleringen met betrekking tot de familie Von Heyden te Nienborg, 1503 - 1813 (1996), Zwolle (2016).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS