Duik in het Overijssel van toen! Via onderstaande zoekbalk kunt u direct door onze collecties zoeken, dit kan bijvoorbeeld op trefwoord, toegangscode, locatie, periode of gebruik de filteropties. Wilt u eerst meer uitleg over hoe het zoeken in de archieven en collecties werkt? Bekijk dan de pagina archiefonderzoek, bouwdossiers of beeld en geluid.

Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
0709 Doop-, trouw- en begraafboeken (dtb, retroacta van de burgerlijke stand) in Zwolle en Zwollerkerspel ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inventaris
I. Zwolle
0709 Doop-, trouw- en begraafboeken (dtb, retroacta van de burgerlijke stand) in Zwolle en Zwollerkerspel
I.
Zwolle
Organisatie: Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Kenmerken
Datering:
1581 - 1811
Omvang archiefblok:
7,50 m
Toegang:
Hendriks, F.M., Beschrijving van de doop-, trouw- en begraafboeken, de registers van aangegeven lijken, enz. in Zwolle en Zwollerkerspel, dagtekenende van vóór de invoering van de burgerlijke stand, 1581 - 1811, Zwolle (z.j.).
Opmerkingen:
In sommige stukken in dit archief worden twee verschillende vormen van tijdrekenkunde gebruikt. Dit heeft te maken met het feit dat in de 16e en 17e eeuw steden vaak wisselende tijdstijlen hanteerden, namelijk de Juliaanse of de Gregoriaanse kalender. In de tekst zie je dan bijvoorbeeld ‘13/23 juli st.v’ staan. Dit betekent ‘stilo veteri’, oftewel de oude stijl van de Juliaanse kalender. Vanaf 1582 ging men echter geleidelijk over naar de stilo novo, oftewel de nieuwe stijl van de Gregoriaanse kalender. Dit gebeurde in Overijssel pas officieel in 1700, zodat je in de periode daarvoor nog deze verwarrende datering ziet. In dit voorbeeld: 13 is dus 13 juli volgens de Juliaanse kalender en tien dagen later is 23, dus 23 juli volgens de Gregoriaanse kalender.
Bijzonderheden:
Oud: RBSO.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS