Terug naar het overzicht

Archief blikfabriek Thomassen & Drijver overgebracht

100 jaar na de oprichting van de blikfabriek van Thomassen & Drijver in Deventer is het archief op 9 december naar ons overgebracht. Bijzonder moment, want vanaf 2009 zijn vrijwilligers van de SIED (ex-werknemers TDV) bezig geweest met het opschonen en ontsluiten. Veel dank aan deze groep vrijwilligers!

Het bedrijf, opgericht in 1919 in Deventer, fabriceerde verpakkingen, bestemd voor de levensmiddelen- en chemische industrie. Tegenwoordig is het bedrijf opgegaan in de Ardaghgroep en Trivium packaging. De grootste speler in Europa op het gebied van blikemballage.

De firma Thomassen & Drijver begon in de Molenstraat in Deventer. Latere bedrijfspanden waren gevestigd aan de Veenweg, Rielerweg, Zweedsestraat en Zuthpenseweg. Vele Deventenaren hebben dan ook gewerkt op één van deze locaties. Én vele honderden Deventenaren hebben de blikken in hun handen gehad, bedrijven als Bussink en Stegeman maakten namelijk gebruik van de door Thomassen & Drijver gemaakte blikken voor het bewaren van hun producten.

Bij het afstoten van het pand aan de Zutphenseweg leek het papieren archief van ca. 200 meter in de papiercontainer te verdwijnen. Gelukkig is dit niet gebeurd. Vanaf 2009 is er een groep vrijwilligers van het SIED (ex-werknemers TDV) met dit archief aan de slag gegaan. Het archief is nu opgeschoond en uiteindelijk in 2019 ontsloten. Het ontsloten archief beslaat nu ca. 50 meter.

Overdracht archief TDV, Vincent Robijn en Jan de Vries
Overdracht archief TDV van Jan de Vries (rechts) aan directeur Vincent Robijn (links)